Avsändare – Till startsidan

Listor

Beställningar

Bokningar

Bevakningar

Privatimporter

Kontouppgifter

Logga ut

StartSpritRom – lär dig mer

Rom i fransk stil – örtig, torr och fruktig

Rom i fransk stil – örtig, torr och fruktig

Kunskap & Inspiration

  • Hur tillverkas sprit?
  • Whiskykunskap
  • Tequila
  • Rom – lär dig mer
  • Vad vet du om vodka?
  • Gin & genever
  • Cognac
  • Calvados, likör och andra spritsorter
  • Drinkar och cocktails
  • Spritprovning

Rom i fransk stil – örtig, torr och fruktig

Rom i fransk stil kommer från de franska öarna i Västindien och Haiti. Den görs främst på sockerrör och kallas då rhum agricole. Rom därifrån gjord av melass heter rhum industriel.

Varifrån kommer rom i fransk stil?

Rom kan delas in i tre övergripande stilar: brittisk, fransk och spansk. Det är ett arv från den tid då länderna i den västindiska övärlden var europeiska kolonier.

Den franska stilen kommer från öarna Martinique, Guadeloupe och Haiti. Även på ön Réunion i Indiska oceanen görs den här sortens rom. 

Vad är typiskt för rom i fransk stil?

Rom i fransk stil görs främst av sockerrörsjuice. Det ger en lite annan karaktär än rom gjord på melass: stilen blir örtigare med inslag av blommor, citrus och gräs. Rommen är ofta torr, fruktig och mer elegant än robust.

Till skillnad från många andra sprittyper så finns det få lagar och klassificeringar för rom. Martinique och Guadeloupe utgör ett undantag. Öarna tillhör Frankrike och ingår därför i det franska systemet som anger geografisk ursprungsbeteckning. Martinique har sedan år 1996 en appellation för rhum agricole i det franska AOC-systemet medan rom från Guadeloupe skyddas av GI, (geographical indication).

Martinique och Guadeloupe utgör ett undantag.

Det är vanligast att rom destilleras till max 96 procent och buteljeras utspädd vid lägst 37,5 procent på flaska. För rom från Martinique ska styrkan vara 65–75 procent och buteljeras vid lägst 40 procent.

Rhum agricole

Rom från Martinique och Guadalope gjord på sockerrörsjuice får kallas rhum agricole, jordbruksrom. Rommen jäser relativt kort tid, upp till tre dygn, innan den destilleras.

Destillationen görs i både enkelpannor och olika typer av kolonnpannor. Gemensamt för dem alla är att det ger en sprit med mycket karaktär av råvaran och lägre alkoholhalt efter destillation än rom gjord på melass.

Läs mer om destillering

Lagringen sker ofta på gamla cognacsfat av europeisk ek, vilket skapar en strävhet i spriten som man inte får medde  amerikanska ekfat som är vanliga till annan rom. Rhum agricole kan påminna om cognac i stilen.

Agricole från Martinique

För Martinique gäller att rhum agricole måste framställas av sockerrörsjuice och destilleras i enkelkolonnpanna. Skörden måste äga rum mellan 1 januari och 31 augusti. Jäsningen får inte pågå längre än fem dagar och den färdiga mäsken, eller vesou som den kallas på franska, får inte överstiga 7,5 volymprocent.

.På etiketten står antingen Rhum Blanc eller Rhum Vieux. Rhum Blanc är vit och har vilat i minst sex veckor efter avslutad destillation.

Rhum Vieux har lagrats i minst tre år på ekfat som innehåller max 650 liter. På en flaska Rhum Vieux kan även nedanstående termer synas. De anger åldern på det yngsta destillatet i flaskan:

  • VO – Tre års lagring

  • VSOP

  • Réserve Speciale

  • Cuvée Speciale

  • Très Vieux – Fyra års lagring

  • Extra Vieux

  • Grande Réserve

  • Hors d’Age

  • XO

  • Vintage – Sex års lagring

Dessutom förekommer beteckningen rhum ambré på rhum blanc som lagrats i minst 18 månader på fat.

Rhum industriel

Rhum industriel är rom från franska Västindien gjord på melass: den mörka, sirapsliknande massa som är kvar när man har tillverkat socker. Melass används för det mesta till rom som destilleras i kolonnpanna. Alkoholhalten blir högre än för rom på sockerrör och smaken mer neutral.

En del av den här rommen används bland annat till bakverk och för att smaksätta tobak. Även rom från ön Réunion är ofta rhum industriel.