Avsändare – Till startsidan
StartSprit

Gin – torr och smakrik sprit med enbär

Gin – torr och smakrik sprit med enbär

Kunskap & Inspiration

Gin – torr och smakrik sprit med enbär

Gin är en gammal spritdryck med smak av enbär som på senare år blivit mycket trendig. Mindre destillerier har växt fram och det experimenteras mycket med kryddningen.

Vad är gin?

Gin är en i regel torr och smakrik spritdryck med tydlig karaktär av enbär, koriander och citrus. Moderna ginsorter har andra kryddningar men enbär måste dominera smaken för att drycken ska få kallas för gin. Alkoholhalten ska vara minst 37,5 volymprocent.

Vad innehåller gin?

Normalt används 6–10 stycken kryddor. En vanlig, klassisk fördelning är 40 procent enbär, 40 procent korianderfrö och 10 procent angelikarot. Resten är en blandning där bland annat lakritsrot, apelsinskal, citrus, bergamott, paradisfrön, irisrot, kanel, ingefära och bittermandel är vanligt förekommande. 

Olika ginkryddor som citrusskal och frön ligger i en vit duk

Typiska ginkryddor

Ju fler "rotkryddor" som används, desto torrare blir ginen. Nyskapande producenter använder ibland omogna enbär för att släppa fram andra kryddor.

Hur gör man gin?

Det vanligaste och billigaste sättet att producera gin är att hälla essenser i neutral sprit. Resultatet kallas då bara gin.

Distilled Gin är något helt annat. Kryddorna lakas då ur i sprit och destilleras tillsammans med neutralt brännvin i kopparpannor som används vid till exempel maltwhiskytillverkning. Det är en dyrare metod men ger ett elegantare och smakrikare resultat.

Läs mer om hur sprit tillverkas

Läs mer om destillering

Vissa kryddor och frukter macererar i spriten medan andra läggs i korgar inne i pannan och lakas ur med alkoholångorna. Det finns även pannor med speciella korgar upphängda i pannans "svanhals". Tekniken varierar beroende på producent och typ av krydda. Citrusaromer är exempelvis lättflyktiga och tillsätts därför ganska sent.

Olika sorters destillerad gin

 • London Dry Gin: Torr gin med destillerade kryddor utan tillsats av smakämnen eller sötningsmedel. Det är en typ av gin och ingen ursprungsmärkning – London Dry Gin kan tillverkas överallt.
 • Old Tom: Sötare, fylligare typ av gin som ibland beskrivits som länken mellan genever och gin. (Ofta med en katt på etiketten.) Återupptäckt ginstil som är på uppåtgående.
 • Navy strength gin: Term med rötterna i 1700-talet och den brittiska flottan. Indikerar hög alkoholhalt, minst 57,1 volymprocent.

Andra ginbeteckningar

 • Roségin/rosa gin: Gin som färgats rosa och/eller infuserats med röda bär, grapefrukt och rabarber. Kan vara torr eller lite söt och kallas ibland pink gin. Ska inte förväxlas med drinken med samma namn.
 • Sloe Gin: blåröd likör gjord på slånbär som lakats ur i gin och socker. Innehåller 25–30 volymprocent alkohol.
 • Ginlikör: Likör med ginbas, ofta smaksatt med frukt, bär eller blommor.

Ginhistorien började med genever

År 1575 i Schiedam utanför Rotterdam började Lucas Bols att tillverka agua juniperi eller genever i kommersiell skala. Genever är ginens föregångare, men är en oljigare, aromatisk och mindre kryddig sprit. Den kan vara fatlagrad såväl som sötad, färgad och smaksatt. Genever, eller jenever, är en mycket populär dryck i de länder som drycken produceras i: Nederländerna, Belgien och norra Frankrike.

Vårt sortiment av genever

Gin blir engelsk nationaldryck

I England kallades genever till en början "dutch courage", holländskt mod, men döptes snabbt om till gin. På 1600-talet blev gin lite av en nationaldryck i England och under 1700-talet var konsumtionen bland fattiga storstadsbor så stor att regleringar och lagstiftning var tvunget att införas.

På 1800-talet tog ginen steget in i de finare salongerna när så kallade ginpalats öppnade i England. Ginen blev torrare och lättare än tidigare och fler smaksättare började användas. Det är denna stil som kom att kallas London Dry Gin. 

Drinkar med gin

Under första halvan av 1900-talet, innan vodkan på allvar slog igenom på exportmarknaderna, var gin det givna valet att blanda drinkar och cocktails på. Några kända exempel på gindrinkar är:

 • Dry Martini
 • Tom Collins
 • Negroni
 • Gin Fizz
 • Gin Sour
 • Gröna hissen

Här finns recept på drinkar med gin

Gin är trendigare än någonsin

Efter att stadigt ha minskat i popularitet kom gin tillbaka i mitten av 1980-talet tack vare nya varumärken och satsningar på premiumversioner. På 2000-talet har intresset för gin fullkomligt exploderat och små och stora producenter över hela världen tillverkar nu gin med personlig touch.

I takt med att gin fått en renässans som småskalig- och hantverksmässig sprit är det i dag vanligt med smaksättare som rosenblad, gurka, humle, rabarber och annat. Vissa producenter experimenterar även med fatlagring och den senaste starka trenden är rosa gin med smak, och ibland färg av röda bär.