Aromer i sprit

Aromer i sprit

På Systembolaget har vi smakbeskrivningar på alla provade drycker. Här kan du lära dig och förstå innebörden av våra vanligaste doft- och smakord för sprit.

När vi smakbeskriver våra drycker använder vi olika stil- och smakord för att på så sätt förtydliga dryckens smak. Exempel på sådana ord är nyanserad, komplex, aromatisk, fruktig, blommig och karaktärsfull. Därtill använder vi olika aromord för att ytterligare beskriva dryckens doft- och smak. Det som påverkar doft och smak är råvaran, tillverkningen och lagringen.

Stil- och smakord

Råvarukaraktär

Blommig

Termen används för att beskriva spritdrycker som uppvisar en blommig, parfymerad nyans. Vanligast i spritdrycker som brännvin kryddat med blommor eller grappa, marc och pisco framställda av pressrester från druvsorterna gewürztraminer, muscat, torrontés och viognier. 

Bärig

Ett övergripande begrepp som innefattar en mängd olika bär. Termen används oftast för smaksatt sprit eller likör. Bärig brukar ofta följas av specifika bärassociationer som hallon, jordgubbar, lingon, blåbär.  Bäriga aromer kan både komma från råvara och framställning.

Druvig

Används för aromatiska spritdrycker och markerar att själva druvan är tydligt noterbar i doft och smak i jämförelse med andra fruktassociationer. Vanligt förekommande i cognac eller sprit som är framställda av pressrester från exempelvis muscat, riesling, viognier, torrontés, ugni blanc och liknande druvsorter. 

Fruktig

Ett övergripande begrepp som innefattar en mängd olika frukter. Spritdryckens doft och smak ska upplevas som fruktig. Om fruktigheten upplevs som mycket tydlig kan termerna mycket fruktig eller generöst fruktig användas. Termen används för exempelvis sprit framställd av frukt som calvados, likör eller för whisky som är gjord av omältat eller lätt mältat spannmål. 

Kryddig 

Ett paraplybegrepp som innefattar en mängd olika specifika kryddor. Termen används huvudsakligen för gin, rom, akvavit och kryddat brännvin. Kryddigt innebär att doften har tydliga och sammansatta, kryddiga aromer. De kryddiga aromerna används i regel för spritdrycker som är framställda med kryddor och/eller sprit som har fatlagrats. 

Maltig

Maltig är ett beskrivande ord som ofta används när spritdrycken uppvisar i första hand maltiga egenskaper av råvaran den är framställd av. Det kännetecknas av aromer av exempelvis olika sorters bröd, knäckebröd, rågbröd, halm.

Parfymerad

Doften och smaken är aromatisk men har övertoner av blommor (som rosor/viol), parfym och exotiska kryddor. Parfymerad innebär en arom med större komplexitet än blommig. Vanligast i spritdrycker som exempelvis kryddat brännvin eller likör som är kryddat med blommor och/eller grappa, marc och pisco framställda av druvrester från gewürztraminer, muscat, torrontés och viognier. 

Struktur och grundsmak

Balanserad

Dryckens smakmässiga beståndsdelar (till exempel fruktighet, alkohol, sötma och fatkaraktär) framträder i ungefär lika hög grad, utan att någon dominerar över de övriga.

Gräddig

Fyllig munkänsla hos drycker baserade på grädde, så som gräddlikör.

Simmig

Mycket söt, fyllig munkänsla. Förekommer vanligtvis i likörer.

Syrlig

Syrlig smak som förekommer i likörer, smaksatt sprit och drinkar & cocktails. Värdet på upplevd syrlighet anges endast i smakbeskrivning för olika typer av spritdryck:

  • Något syrlig
  • Syrlig
  • Mycket syrlig
  • Påtagligt syrlig

Söt

Värdet för upplevd sötma anges endast i smakbeskrivning för olika typer av spritdrycker.

  • Torr
  • Med liten sötma  
  • Söt
  • Mycket söt

Bitterhet

Termen används endast i smakbeskrivningen av olika typer av spritdrycker. Den kompletteras ofta med aromord som exempelvis malört, citrusskal. Bitterheten beskrivs i en stigande upplevd skala/intensitet:

  • Något bitter
  • Bitter
  • Med tydlig bitterhet
  • Tydligt bitter karaktär av…


Sammanfattande och inledande termer

Nyanserad 

Termen används för drycker i alla varukategorier. Markerar önskemål om att dryckens doft och smak ska uppträda på ett mångfasetterat sätt. I regel finns det många olika aromer i drycken, det ger nya intryck varje gång man doftar eller smakar på det. Motsatsen är enkel.

Komplex

Termen används för drycker i alla varukategorier. Markerar önskemål om att dryckens doft och smak ska uppträda på ett mycket mångfasetterat sätt. Det finns så många aromer att det är svårt att definiera enskilda aromer och att det ger nya intryck varje gång man doftar eller smakar på det. En komplexitet i doft och smak behöver inte betyda att doften är kvantitativt stor eller att den upplevs som smakrik. Motsatsen är enkel.  

Karaktärsfull

Begreppet användas för drycker som har en stor doft och är smakrika och innefattar smaker och dofter som är ”speciella” och inte helt angenäma eller publika till sin karaktär. Exempel på drycker är grappa, pisco, tequila/mescal eller sprit smaksatt med ovanliga ingredienser som exempelvis bävergäll. Kan även beskrivas med aromord som körsbärs- eller aprikoskärnor, mandel, gräs, halm, stall och så vidare. 

Robust

Begreppet kan användas för att beskriva drycker som upplevs ha en lite ”råare” ton, exempelvis grappa, pisco, tequila, mescal.

Smakrik

Spritdrycken upplevs som smakrik. Detta innebär ofta en kombination av tydlig råvarukaraktär, smaksättning, upplevd rökighet, samt fyllighet och eventuellt fatkaraktär. 

Tillverkning och lagring

Fatkaraktär

Fatkaraktären kan uttrycka sig på en mängd olika sätt beroende på träets ursprung, storlek och ålder på ekfaten. Även annan behandling med trä, som chips, spån eller stavar ger det vi kallar fatkaraktär. Om typen av fat är tydlig skriver vi även ut detta som exempelvis med tydlig karaktär av kolade ekfat/sherryfat etcetera

Fatkaraktär ger ofta intryck som påminner om nysågat trä, vanilj, smörkola, kaffe, kryddor eller choklad. I regel är det den karaktär som fås där själva träet bidragit till doft och smak. Graden av upplevd fatkaraktär skrivs ut i smakbeskrivningen:

  • Inslag av fat
  • Fatkaraktär
  • Tydlig fatkaraktär
  • Påtaglig fatkaraktär

Oxiderad

En oxiderad karaktär kommer från tillverkning och lagring, då drycken varit i kontakt med syre. Aromer förknippade med detta, och som skrivs ut i beskrivningen, är torkade bär/frukter, röda äpplen, kryddor, nötter, svamp. Karaktären hittas i bland annat sprit framställd av frukt som fatlagrats länge. 

Vi använder inte begreppet oxiderad utskrivet i karaktäristiken utan använder istället aromord och beskrivande ord för att gestalta karaktären.

Rökighet

Rökighet upplevs framför allt i maltwhisky men kan också upplevas i exempelvis mescal. Vid tillverkning av maltwhisky använder man rökt torv för att mälta kornet. Graden av rökighet beror ofta på hur hårt man har rökt kornet vid mältningen. Råvaran som används för att tillverka mescal är agave som bakas i stenugn – det kan ge rökiga aromer. Aromer för att beskriva rökighet är exempelvis tjära, ostronskal, tobak. Graden av upplevd rökighet anges i rökighetsklockan endast för whisky. Graden av upplevd rökighet skrivs ut i smakbeskrivning även för mescal.

  • Ingen rökighet: rökighetsklocka 1, skrivs inte ut
  • Liten ton av rök, Ton av rök: rökighetsklocka 2–3 
  • Rökig smak: rökighetsklocka 6–7
  • Tydligt rökig smak, med tydlig rökighet: rökighetsklocka 8–9
  • Påtagligt rökig smak, med påtaglig rökighet: rökighetsklocka 10–12


Toppen av sidan      

Aromord

Agave

Aromen förknippas med råvaran som spritdycken har framställts av exempelvis tequila och mescal.

Ananas

Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar för whisky som är gjord av omältat eller lätt mältat spannmål, rom, cognac och/eller i kombination av fatlagring, men även exempelvis i smaksatt sprit och likörer.

Angelikarot/kvanne

Aromen hittas i smaksatta spritdrycker exempelvis likörer, kryddat brännvin eller gin.

Anis

Aromen hittas i smaksatt sprit, som kryddat brännvin, samt i likörer. 

Apelsin

Hittas ofta i spritdrycker som har fatlagrats och/eller i spritdryck som är smaksatt/kryddad med apelsin som exempelvis likörer, kryddat brännvin, vodka eller gin. Kan specificeras som skal.

Apelsinblommor

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har en något blommig arom exempelvis grappa, tequila och mescal. Kan även förekomma i fatlagrad sprit.

Aprikos

Aromen förekommer ofta i sprit som har lagrats en längre tid på ekfat som exempelvis rom, whisky, cognac, calvados. Specificeras ofta som torkade eller marmelad. Kan även specificeras som aprikoskärnor.

Arrak

Aromen förknippas främst med råvaran som spritdycken har framställts av, vanligtvis sockerrör, som exempelvis rom eller rombaserade likörer. Är också den mest framträdande aromen i punsch.

Banan

Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar för whisky som är gjord av omältat eller lätt mältat spannmål, rom, cognac och/eller i kombination av fatlagring, men även exempelvis i smaksatt sprit och likörer.

Basilika

Aromen hittas i spritdryck som är smaksatt/kryddad med basilika som exempelvis likörer, kryddat brännvin eller gin.

Bergamott

Aromen påminner om pomerans men utan kryddiga, blommiga toner. Hittas ofta i sprit som har fatlagrats exempelvis whisky, rom, cognac eller i spritdryck som är smaksatt/kryddad med pomerans som exempelvis likörer, kryddat brännvin eller gin.

Blodapelsin

Liknar apelsin men har ett något blommigare uttryck och omfattas av paraplybegreppet citrus. 

Blodgrapefrukt

Liknar grapefrukt men har ett något blommigare uttryck och omfattas av paraplybegreppet citrus. Aromen hittas i exempelvis spritdryck som är som är framställd av/smaksatt/kryddad med blodgrapefrukt som exempelvis likörer, vodka eller gin.

Bivax

Aromen påminner om honung i kombination med gummi. Kan förekomma i pressrestdestillat som grappa eller pisco. 

Björksav

Aromen förknippas med smaksatta spritdrycker eller destillat av björksav. 

Bröd

Beskrivs ofta som en maltig karaktär men kan specificeras som exempelvis rågbröd ryewhisky och vetebröd i vodka.

Ceder

Aromen förknippas framför allt med spritdrycker som har fatlagrats.

Chili

Aromen hittas i likörer eller smaksatt sprit.

Citrus

Aromordet är ett paraplybegrepp, där citrusfrukten inte går att specificera.

Citron

Aromen förekommer i exempelvis spritdryck som är framställd av/smaksatt/kryddad med citron som exempelvis likörer, vodka eller gin. Kan specificeras som grillad, kräm, karamell eller skal.

Citrongräs

Aromen hittas i spritdryck som är smaksatt/kryddad med citrongräs som exempelvis likörer, kryddat brännvin eller gin.

Choklad

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats, exempelvis i whisky, cognac eller rom. Aromen kan specificeras som mjölkchoklad, vit eller mörk choklad.

Clementin

Aromen förekommer i exempelvis spritdryck som är framställd av/smaksatt/kryddad med clementin som exempelvis likörer, vodka eller gin.

Dadlar

Hittas ofta i spritdrycker som har lagrats en längre tid på ekfat som exempelvis rom, whisky, cognac, calvados.

Dill

Aromen förknippas med smaksatta spritdrycker, huvudsakligen i kryddat brännvin.  

Dragon

Aromen förknippas med smaksatta spritdrycker. 

Enbär

Aromatisk, kryddig arom som vanligtvis används för att beskriva gin.

Eneträ

Aromen förknippas framför allt med spritdrycker som har fatlagrats.

Fat

Fatkaraktär kan uttrycka sig på en mängd olika sätt beroende på träets ursprung, storlek och ålder. Även annan behandling med trä, som chips, spån eller stavar ger fatkaraktär, som påminner om nysågat trä. Vi använder exempelvis begrepp som vanilj, smör/gräddkola, kaffe, kryddor eller choklad i vår beskrivning.

Farinsocker

Aromen har en lite bränd ton och hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats, exempelvis i whisky, cognac eller rom. 

Fransk nougat 

Aromen hittas oftast i spritdrycker som fatlagrats. Aromen är nyanserad och sammansatt och påminner om mandel och maräng, ibland med andra ljusa nötter som macadamianötter och pistagenötter.

Fikon (färska)

Specificeras ofta som torkade. Aromen förekommer ofta i sprit som har lagrats en längre tid på ekfat som exempelvis rom, whisky, cognac och calvados.

Fläder

Aromen hittas i smaksatt sprit så som kryddat brännvin och likör. 

Fänkål

Aromen hittas i smaksatt sprit, som kryddat brännvin eller i klosterlikör.

Granatäpplen

Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit.

Granskott

Aromen hittas i smaksatt sprit.

Grapefrukt

Hittas i exempelvis sprit som är framställd av/smaksatt/kryddad med grapefrukt som exempelvis likörer, vodka eller gin.

Grädde

Aromen förknippas ofta med en fylligare typ av spritdryck, exempelvis gräddlikörer.

Gräddkola

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats exempelvis bourbon, brandy eller cognac eventuellt i kombination med viss sötma och/eller längre tids fatlagring exempelvis rom. Aromen påminner om smörkola men är mildare.

 Gräs

Aromen hittas oftast i spritdrycker som framställda av spannmål eller växtbas, exempelvis i tequila, rom eller vodka. 

Grönt te

Aromen hittas i smaksatt sprit.

Gula plommon

Aromen förekommer i spritdrycker som har framställts av plommon exempelvis fruktsprit. Aromen förekommer även i till exempel fatlagrad sprit.

Gurkmeja

Aromen kan hittas i likörer eller smaksatt sprit.

Halm

Aromen hittas oftast i spritdrycker som framställda av spannmål eller växtbas, exempelvis i whisky, tequila eller rom. 

Hallon

Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit.

Havtorn

Aromen används vanligtvis för att beskriva spritdryck som är smaksatt med havtorn exempelvis likörer, gin, vodka eller smaksatt sprit.

Hibiskus

Aromen hittas i smaksatt sprit.

Hjortron

Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit.

Honung

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats exempelvis whisky, rom, cognac. Kan specificeras som ljung- eller acaciahonung.

Ingefära

Aromen kan hittas i likörer eller smaksatt sprit.

Jasmin

En blommig arom som hittas i smaksatt sprit eller i sprit som har ris som bas. 

Jordgubbar

Aromen hittas ofta i likörer, fruktsprit eller smaksatt sprit. Om orden mogna eller torkade förekommer med aromordet tyder det på att spritdrycken upplevs ha en något oxiderad ton. 

Jod

Aromen kan förekomma i spritdrycker som exempelvis maltwhisky. Kan även förknippas med en viss sälta.

Kaffe

Aromen hittas oftast i likörer eller i spritdrycker som fatlagrats.

Kakao

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats, exempelvis i whisky, cognac eller rom. Aromen kan också innebära att den fatlagrade spritdrycken upplevs som lite uttorkande/torr. Kan också förekomma i smaksatt sprit eller i likörer. 

Kanel

Aromen förknippas med att spritdrycken har fatlagrats eller är smaksatt. 

Karameller

Aromordet kombineras/specificeras med exempelvis apelsin, aprikos och citron. 

Kardemumma

Aromen förknippas med spritdrycker som har fatlagrats eller är smaksatt. 

Knäck 

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats. 

Kiwi (grön)

Aromen påminner om krusbär i sitt uttryck, men med en fruktigare ton. Hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit. Kan specificeras som gul kiwi.

Klöverblommor

Aromen hittas oftast i spritdrycker som framställda av spannmål eller växtbas, exempelvis i whisky, tequila eller mescal.

Kokos

Aromen hittas i spritdrycker som lagrats på främst amerikanska ekfat eventuellt i kombination med viss sötma och/eller längre tids fatlagring exempelvis rom.

Kola

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats. Aromen kan specificeras som gräddkola och smörkola eventuellt i kombination med viss sötma och/eller längre tids fatlagring exempelvis rom.

Koriander

Aromen hittas i smaksatt sprit som exempelvis gin eller kryddat brännvin.

Krusbär

Aromen hittas i likörer eller smaksatt sprit.

Kryddor

Ett paraplybegrepp som innefattar en mängd olika specifika kryddor. De kryddiga aromerna kan komma från råvaran eller att spritdrycken har fatlagrats. 

Kryddnejlika

Aromen förknippas med spritdrycker som har fatlagrats eller är smaksatt. 

Kummin

Aromen förknippas framför allt med spritdrycker som exempelvis kryddat brännvin.

Kåda 

Aromen kan hittas i smaksatt sprit. 

Körsbär

Aromen hittas ofta i likörer, fruktsprit eller smaksatt sprit. Om ordet torkade förekommer aromordet tyder det på att spritdrycken upplevs ha en något oxiderad ton. Kan även specificeras som körsbärskärnor.

Lagerblad

Aromen hittas i smaksatt sprit eller i sprit som fatlagrats. 

Lakrits

Aromen förknippas framför allt med spritdrycker som har fatlagrats.

Lakritsrot

Aromen förknippas med smaksatta spritdrycker. 

Lavendel

Aromen hittas i smaksatt sprit som exempelvis gin eller kryddat brännvin.

Lime

Aromen hittas i exempelvis spritdryck som är framställd av/smaksatt/kryddad med lime som exempelvis likörer, vodka eller gin. 

Litchi

Aromen används oftast för att beskriva spritdryck som upplevs ha en blommig, druvig/fruktig ton. Aromen hittas ofta i likör eller smaksatt/kryddad sprit. 

Mandarin

Aromen förekommer i exempelvis spritdryck som är framställd av/smaksatt/kryddad med lime som exempelvis likörer, vodka eller gin. 

Mandel

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats. Aromen kan även hittas i likörer och smaksatt sprit. 

Mandelblommor

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har en något blommig arom exempelvis grappa, tequila och mescal. Kan även förekomma i fatlagrad sprit.

Mandelmassa

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats. 

Mango

Aromen påminner om papaya men utan papayans lite jordigare ton. Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit.

Malört

Aromen förknippas huvudsakligen med en kryddig bitterhet. Hittas i spritdrycker som kryddat brännvin, absint, likörer och bitters.

Marmelad

Aromordet och hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats. Aromen kan även hittas i likörer och smaksatt sprit. Aromen kan specificeras med exempelvis apelsin, aprikos och citron.   

Marsipan

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats.  

Melon

Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit. Kan specificeras med honung-, vatten-, galia- eller nätmelon. 

Muscovadosocker

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats exempelvis cognac eller whisky eventuellt i kombination med viss sötma och/eller längre tids fatlagring, exempelvis rom.

Muskot

Aromen förknippas med spritdrycker som har fatlagrats och som upplevs ha en något oxiderad, jordig ton. 

Mynta 

Aromen hittas i smaksatt sprit som exempelvis gin och likör. 

Nektarin

Aromen hittas i likörer eller smaksatt sprit.

Nougat 

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats.

Nypon

Aromen hittas i likörer eller smaksatt sprit. 

Nötter 

Ett paraplybegrepp. Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats. Aromen kan specificeras som macadamianötter, valnötter, pekannötter, hasselnötter, pinjenötter etcetera.

Ostronskal

Aromen kan förekomma i spritdrycker som exempelvis maltwhisky. Aromen förknippas med en viss sälta, rök, tång, sjögräs och hav.

Papaya

Aromen påminner om mango men med en liten jordigare ton. Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit.

Passionsfrukt

Aromen påminner om krusbär i sitt uttryck, men med tropisk ton. Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit.

Persika

Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit och/eller i spritdrycker som har fatlagrats en tid. 

Peppar 

Ett paraplybegrepp. Aromen är vanlig för att beskriva drycker med högre alkoholhalt. Aromordet kan specificeras som vitpeppar, svartpeppar, rosépeppar, kryddpeppar och chilipeppar. Aromen kan också förekomma i exempelvis gin, likörer eller smaksatt sprit.

Pepparmint

Aromen hittas i smaksatt sprit och likör.

Physalis (kapkrusbär)

Aromen påminner om krusbär men upplevs något mer tropisk/fruktigare. Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit. 

Pomerans

Aromen påminner om bergamott men med en något kryddigare, blommigare ton. Hittas ofta i sprit som har fatlagrats eller i spritdryck som är smaksatt/kryddad med bergamott som exempelvis likörer, kryddat brännvin eller gin. 

Päron

Aromen hittas oftast i likörer, fruktsprit eller smaksatt sprit men kan också förekomma som arom i exempelvis whisky eller vodka. Kan även specificeras som gråpäron eller gula päron. 

Rabarber  

Aromen hittas i smaksatt sprit så som kryddat brännvin och likör. 

Rosmarin 

Aromen hittas i smaksatt sprit så som kryddat brännvin och gin. 

Russin 

Hittas ofta i spritdrycker i fylligare stil, eventuellt i kombination med viss sötma och/eller längre tids fatlagring exempelvis rom. Kan specificeras som sultanrussin som är mer aromatiska. 

Råg

Beskrivs ofta som en maltig karaktär. 

Röda bär

Aromordet är ett paraplybegrepp, där enskilda röda bär inte går att specificera. Aromen kan förekomma i exempelvis likörer, gin eller smaksatt sprit. 

Rönnbär 

Aromen hittas i likörer eller smaksatt sprit. 

Rökig mineral 

Aromen påminner om när man slår ihop flinta så gnistor uppstår, kan hittas i exempelvis mescal.  

Saffran 

Aromen förknippas framför allt med spritdrycker som exempelvis kryddat brännvin, smaksatt sprit och likör. 

Salmiak

Aromen hittas i smaksatt sprit samt i whisky och är då förknippad med en viss sälta.  

Salvia 

Aromen hittas i smaksatt sprit så som kryddat brännvin och gin. 

Sandelträ

Nyanserad, sammansatt, kryddig, aromatisk arom som har en viss blommighet, ofta rosor och ett drag av rökelse. Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats.  

Sassafras 

Aromen hittas i smaksatt sprit.  

Sirap 

Ett paraplybegrepp. Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats eventuellt i kombination med viss sötma och/eller längre tids fatlagring exempelvis rom eller bourbon. Kan specificeras som ljus, mörk, lönn etc.  

Skal  

Ett paraplybegrepp. Specificeras med typ av frukt, exempelvis grapefrukt, citron eller apelsin. Kan också innebära att spritdrycken har en viss bitterhet. 

Smultron 

Aromen påminner om jordgubbar men är lite mer finstämda i sitt uttryck. Används ofta för att beskriva likör eller smaksatt spritdryck. 

 Smörkola 

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats eventuellt i kombination med viss sötma och/eller längre tids fatlagring exempelvis rom eller bourbon. Aromen påminner om brynt smör och har ofta en ton av vanilj. 

Spiskummin  

Aromen förknippas med spritdrycker som har fatlagrats eller är smaksatt. 

Stall 

Aromen hittas oftast i spritdrycker som är framställda av spannmål eller växtbas. Exempelvis tequila, mescal, pisco eller grappa. Spritdrycken upplevs ha doft och smak  som är ”speciell” och inte helt angenäm eller publik till sin karaktär. 

Stjärnanis 

Aromen förknippas med smaksatta spritdrycker så som ouzo, pastis samt i likörer.  

Stjärnfrukt 

Aromen hittas i likörer eller smaksatt sprit. 

Svartvinbärsblad 

Aromen hittas oftast i spritdrycker som framställda av spannmål eller växtbas, exempelvis i tequila, rom eller vodka.  

Tallbarr  

Aromen hittas i smaksatt sprit. 

Timjan  

Aromen hittas i smaksatt sprit så som kryddat brännvin och gin. 

Tjära 

Aromen förknippas med spritdrycker som kan upplevas ha en rökighet, exempelvis maltwhisky. 

Tropisk frukt 

Aromordet är ett paraplybegrepp, där frukten inte går att specificera. 

Tobak 

Aromen förknippas med spritdrycker som kan upplevas ha en rökighet, och/eller längre tids fatlagring, exempelvis rom, whisky eller cognac. 

Tång 

Kan hittas i spritdryck som exempelvis maltwhisky och förknippas då med en viss sälta. Aromen kan även hittas i smaksatt/kryddad sprit som i gin eller kryddat brännvin.  

Vanilj 

Aromen hittas i spritdrycker som lagrats på främst amerikanska ekfat men även på andra typer av ekfat. Aromen kan även hittas i smaksatt sprit eller likör. 

Vete 

Beskrivs ofta som en maltig karaktär. 

Vinbär 

Ett paraplybegrepp. Aromen kan specificeras som vita vinbär, röda vinbär eller svarta vinbär. Används ofta för att beskriva exempelvis likör eller smaksatt sprit. 

Viol 

Aromen hittas i smaksatt sprit så som gin, likörer eller kryddat brännvin. Aromen kan även hittas i fatlagrad sprit.  

Vita blommor 

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har en något blommig arom exempelvis grappa, tequila och mescal. Kan även förekomma i smaksatt sprit.  

Äpplen 

Används som paraplybegrepp. Aromordet kan specificeras som gröna eller gula äpplen. Om ordet röda, vinter eller torkade förekommer tyder det på att spritdrycken upplevs ha en något oxiderad ton. Aromordet hittas i exempelvis sprit som är framställd av äpplen, i sprit som har fatlagrats eller i likör.  

Äppelblommor 

Aromen hittas oftast i spritdrycker som har en något blommig arom exempelvis grappa, tequila och mescal. Kan även förekomma i smaksatt sprit eller i äppelsprit.  

Örter 

Ett paraplybegrepp som innefattar en mängd olika örter där den enskilda örten inte kan specificeras. Aromordet kan specificeras som torkade eller färska. 

Toppen av sidan