
Sockerlag till drinkar
Sockerlag är ett bra drag. Det är är något som används i många drinkar och som går snabbt att förbereda. Här lär du dig blanda eget sockerlag.
För ett vanligt sockerlag:
- kombinera lika delar strösocker och vatten i en kastrull,
- sätt det på en låg värme på spisen (det ska inte koka!)
- rör om tills allt socker har löst upp sig.
Hållbarheten är cirka en vecka i kylskåp.
Olika sorters sockerlag
Du kan också variera ditt sockerlag för olika drinkar eller för att få en annorlunda munkänsla. Olika sorters socker ger olika smak, till exempel har ett sockerlag gjort på mörkt socker en tydlig melasskaraktär, vilket kan förstärka vissa drinkar. Om man kombinerar 2 delar socker mot 1 del vatten får man en rich syrup, det vill säga ett mer fylligt sockerlag. Munkänslan på din drink blir rundare med ett sådant sockerlag, och hållbarheten är längre.
Smaksatt sockerlag
Sockerlag går också att smaksätta på många olika sätt. Hallon, passionsfrukt och basilika är tre exempel för att sätta extra spinn på ditt sockerlag.
När det gäller bär och frukt – låt dem dra i den varma vätskan tills all färg och smak har släppt, sedan sila bort. När det gäller örter som basilika är det bäst att använda en stavmixer och mixa ihop det med sockerlaget, sedan sila bort. På så sätt undviker du bitterhet.
Vanligt sockerlag
- 1 dl vitt strösocker
- 1 dl vatten
Kombinera strösocker och vatten i en kastrull på låg värme på spisen. Sockerlaget ska inte koka. Rör om tills allt socker har löst sig och låt svalna. Håller cirka en vecka i kylskåp.
Fylligt sockerlag (även kallat rich syrup)
- 2 dl vitt strösocker
- 1 dl vatten
Kombinera strösocker och vatten i en kastrull på låg värme på spisen. Sockerlaget ska inte koka. Rör om tills allt socker har löst sig och låt svalna. Håller upp till 6 månader i kylskåp.
Grenadin (granatäppelsockerlag)
- 0,5 dl granatäppeljuice
- 0,45 dl råsocker
- 6 cl granatäppelmelass
- 5 ml apelsinblomvatten (valfritt)
Värm granatäppeljuicen på låg värme i en kastrull. Häll i övriga ingredienser och rör runt tills sockret har löst upp sig och låt svalna. Håller cirka en månad i kylskåp.
Hallonsockerlag
- 1 paket frysta hallon (250g)
- 1,5 dl vatten
- 1,5 dl vitt strösocker
Kombinera allt i en kastrull på låg värme på spisen. Rör om tills sockret har löst upp sig och hallonen är mosiga. Sila genom finmaskig sil och låt svalna. Håller cirka en vecka i kylskåp.
Det här receptet går att variera med flera olika typer av frysta bär eller frukter, men du kan behöva justera mängden socker för att få sockerlagen så som du vill ha den.
Ingefärssockerlag
- 250g ingefära, skuren i centimeterstora bitar
- 2,5 dl kokande vatten
- 2,5 dl socker
Kör alla ingredienser i en blender, eller stavmixa, tills allt socker löst upp sig. Sila genom finmaskig sil och låt svalna. Håller cirka en vecka i kylskåp.
Dela via

Syrligt eller sött?
Alkoholfria drinkar och mocktails
Syrliga, söta eller kryddiga? Alkoholfria drinkar är populärare än någonsin och smakbredden är stor. Hitta över ett hundratal drinkrecept på alkoholfria drinkar och mocktails.
Alkoholfria drinkrecept