Mumma
Vissa menar att ordet mumma kommer från ett mörkt öl av bryggare Mumme i tyska Braunschweig. En annan förklaring är att det är ett ljudhärmande ord i stil med "mums-mums" eller "nam-nam".
Recept på mumma
Ingredienser till mumma:
- 15 kardemummakärnor
- 0,5 dl socker
- 2 dl söt madeira eller rött portvin
- 1 apelsin, både saft och zest
- 50 cl torr porter eller stout
- 50 cl ljust lageröl med medelstor till stor beska
Varianter på mumma:
- Ljus lager och porter kan bytas ut mot samma mängd julöl.
- Madeira och portvin kan med fördel ersättas av annat sött starkvin som Moscatel de Sétubal, marsala eller banyul.
Blanda mumman:
-
- Stöt kardemumman tillsammans med socker i en mortel.
- Häll blandningen i en tillbringare eller karaff. Tillsätt saft och skal från apelsinen.
- Häll i starkvinet. Låt stå och dra en stund.
- Tillsätt försiktigt kall porter och lageröl precis innan servering. Se upp - risken finns att det skummar mycket!
Dela via