Avsändare – Till startsidan
StartSpritDrinkar och cocktailsBål

Mumma

Mumma

Kunskap & Inspiration

Mumma

Vissa menar att ordet mumma kommer från ett mörkt öl av bryggare Mumme i tyska Braunschweig. En annan förklaring är att det är ett ljudhärmande ord i stil med "mums-mums" eller "nam-nam".

Det finns många egna recept på hur mumma ska blandas. Det här räcker till ungefär fyra glas.

Ingredienser till mumma:

  • 15 kardemummakärnor
  • 0,5 dl socker
  • 2 dl söt madeira eller rött portvin
  • 1 apelsin, både saft och zest
  • 50 cl torr porter eller stout
  • 50 cl ljust lageröl med medelstor till stor beska

Varianter på mumma:

  • Ljus lager och porter kan bytas ut mot samma mängd julöl.
  • Madeira och portvin kan med fördel ersättas av annat sött starkvin som Moscatel de Sétubal, marsala eller banyul. 

 

 

Blanda mumman:

    • Stöt kardemumman tillsammans med socker i en mortel.
    • Häll blandningen i en tillbringare eller karaff. Tillsätt saft och skal från apelsinen.
    • Häll i starkvinet. Låt stå och dra en stund.
    • Tillsätt försiktigt kall porter och lageröl precis innan servering. Se upp - risken finns att det skummar mycket!
Dela via