Lär dig mer om brännvin

Kryddad sprit är i första hand en Skandinavisk företeelse. Seden att krydda brännvinet tog sin början under 1500-talet, då av medicinska skäl. Idag kryddas det för smakens skull. 

Anis, fänkål, kummin, dillfrön och andra köksträdgårdskryddor användes till att krydda såväl bröd som brännvin. Tillsammans med salt smör, sill av alla slag, dillkokta kräftor, kumminkryddad ost, rågbröd, gravad lax och andra typiskt nordiska rätter är det kryddade brännvinet en del av vår traditionella festkultur.

Akvavit är störst

Den största gruppen av kryddat brännvin är akvavit, där kummin och/eller dill måste ingå. Andra kryddor är tillåtna, men de förstnämnda ska dominera smaken. Norrmännen kryddar gärna med enbart kummin och lagrar oftast sin akvavit på sherryfat, medan detta är okänt hos danskarna. I Danmark använder man nästan slaviskt dill och kummin som krydda, men i gengäld skruvar upp alkoholhalten ett par snäpp. I Sverige gör man en hel del akvavit, en del fatlagrad, det mesta inte. Vi har även en rik flora av andra brännvinstyper, som pors-, fläder-, johannesört- och pomerans. Ofta har den kryddade spriten från Sverige en liten sötma.

Akvavit från olika länder

Sverige

Bland klassikerna finns bästsäljaren Skåne Akvavit, lanserad 1931 som en mildare efterföljare till den äldsta svenska akvaviten O. P. Anderson, lanserad 1897, som är en fyllig klassiker med både kraft och elegans.

Samma O. P. är också förebild till sherrydoftande Gammal Norrlands Akvavit, medan den förnäma Herrgårds Aquavit kryddats med både koriander och en skvätt whisky. Sverige har fått ett uppsving vad gäller intresset för akvavit och de gamla klassikerna konkurrerar idag med många moderna varianter.

Danmark

Anses i hemlandet väga lika tungt i kultursammanhang som både H C Andersen och Søren Kierkegaard. Speciellt klappar danska hjärtan för Röd Aalborg, den ursprungliga Aalborg Taffel Akvavit, som anses vara den första moderna akvaviten, och är dominerad av kummin. Upphovsmannen hette Isidor Henius, en polsk immigrant som på 1800-talet introducerade tekniken att tillverka brännvin av potatis i Danmark.

En annan dansk klassiker är Aalborg Jubilaeums Akvavit, som skapades år 1946 till 100-årsjubileet av Taffel-akvavitens födelse. Här domineras smaken av dill, och kompletteras med koriander och kummin.

Norge

Här är det framför allt akvavit som lagrats på gamla sherryfat som gäller, till exempel Gammel Reserve Aquavit (lanserad 1927) och Gilde Non Plus Ultra (lanserad 1954). Annars heter de stora flaggskeppen Løitens Export Aquavit och Lysholms Linie Aquavit.

Det var för övrigt brännvinshandlaren Jörgen B Lysholm som fattade vart vinden blåste och började skeppa akvavit över jordklotet.


Skeppsrullning bidrar till smaken


Den första linjeakvaviten kom till av misstag år 1805, då briggen Trondheim Prove med akvavit i små tunnor seglades till Australien, men det blev ingen succé och spriten gick i retur hem över havet. Väl hemma upptäckte man att den var rejält mycket godare än när den lastats.

Ekfaten, vågornas rörelser och diverse temperaturskillnader var det fina i kråksången. En sång som blev en hel industri, där man förgäves har försökt efterhärma sjöturens effekt i specialbyggda lokaler hemma i Norge. Istället låter man sin Linie Aquavit fortfarande segla jorden runt, idag med Wilhelm Wilhelmsens rederier.

Bitter malört

En säregen brännvinskrydda är malört, som har en mycket besk smak. Bittert brännvin har sina trogna anhängare såväl som belackare. Hur som helst går det bra att servera den till smörgåsbordet, även om för bittert kryddat brännvin kan ta överhanden över smaken i maten. Därför sparas den ibland till sist som en digestif.

Sjung med livets vatten

Akvavit betyder ”livets vatten”. Namnet har anor ända från 1300-talet. Akvavit och det kryddade brännvinet är en vidareutveckling av vodkan. Att sjunga och skåla är en sedvänja från vikingatiden. Förr skålades det för gudar och hövdingar.