Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Öl
Humlens värld
Humlens magiska egenskaper

Kunskap & Inspiration

Humlens magiska egenskaper

Humle är den dyraste ingrediensen i öl och för många den mest värdefulla. Ingen annan ingrediens är lika avgörande för ölets smak, doft och beska.

1. Humle styr beskan

Bryggarens val av humle avgör hur beskt ölet blir. Vill man ha mycket beska väljs humle med mycket alfasyra. Mängden sådan humle spelar också stor roll, liksom när den läggs i brygden.

Beskan i färdigt öl mäts i IBU, International Bitter Units. Till exempel ligger ljus lager på 10–40 IBU, medan amerikansk IPA ligger på 40–60 IBU.

Det finns uppgifter om öl med över 2 500 IBU, men då ska man veta att ölbeska handlar om mer än IBU:n och framför allt att det finns många frågetecken kring IBU-mätningar.

2. Humle bestämmer mycket av doften och smaken

Öl kan smaka och dofta en massa olika saker. Citrus, tropisk frukt, kola, lakrits, örter och olika typer av bröd är några exempel.

Många av dessa aromer kommer från humle, till exempel örter, kryddor, gräs, citrus, tropisk frukt och tallbarr. Riktigt smakrika öl kallas ofta aromatiska.

Andra aromer kommer från malten, till exempel kola, choklad och bröd. Sådana öl kallas ofta för maltiga.

3. Humle ger ölet djupare färg och stabilare skum

Humle gör också att ölet inte blir grumligt. Bryggare kan fortfarande göra grumligt öl, men då är det för att ölet inte filtreras eller att man använt omältat spannmål.

4. Humle gör att ölet håller längre

Humlen håller bakterier och andra organismer borta, vilket gör att ölet hålls färskt. Många öl får sin hållbarhet tack vare pastörisering, men för opastöriserade öl har humlen en viktig uppgift i att förlänga ölets livslängd.

Illustration över världskarta med typiska råvaror.

Olika sorter

Humlekollen: USA vs Europa