Avsändare – Till startsidan
StartÖlProva & servera ölÖlprovning hemma

Provning: mat till öl

Provning: mat till öl

Kunskap & Inspiration

Provning: mat till öl

Öl är matvänligt och går att kombinera med det mesta, men du behöver ha lite koll på grundsmaken beska som finns i öl. Provningen hjälper dig förstå hur besk öl påverkar maten – och hur beska i maten påverkar ölet. Det blir en upptäcktsfärd i grundsmaker.  

Allt du stoppar i munnen, mat som dryck, har någon eller flera grundsmaker: salt, sött, syrligt, beskt och umami. Det du äter och dricker har ofta olika grundsmaker och det är bra att ha koll på när du kombinerar mat och dryck.

Den här provningen ger en första glimt över grundsmakernas samspel – och hur het och fet mat också påverkar smakupplevelsen. 

Det behöver du:

För att hitta rätt öl kan du söka på öl och sedan filtrera på beska. Nu kan du välja utifrån beskhet – från liten, via måttlig och tydlig till påtaglig.

Tips inför provningen

  • Beska känns tydligast längst bak i munnen, på tungroten.
  • 33 cl öl räcker till fyra personer vid en provning.
  • Spottkoppar kan vara bra för de som önskar.
  • Ha papper och penna tillhands för att kunna notera era tankar.

Kom ihåg!

Inget är rätt eller fel när det gäller doft och smak – alla har sin upplevelse av hur något smakar. Vi uppfattar också beska olika mycket.

Provningen

  1. Prova dryckerna var för sig och notera beskan.
  2. Prova maten.
  3. Prova sedan av mat mot ölen. Svälj gärna maten innan du provar ölen. Vad händer med varje kombination och vad skiljer dem åt? Vad gör något mer eller mindre beskt? Hur påverkar olika mat och dryck varandra? Gör en liten notering för varje kombination. Jämför era intryck.

Slutsatser

När det gäller vad som är gott eller inte finns inga rätt och fel. Men när det gäller kombinationer av mat och dryck finns intryck som brukar sägas vara allmängiltiga.

Sälta i maten: Ölet känns mindre besk. Tycker du ölen är för besk – prova att salta lite på maten.

Fett i maten: Ölet känns mindre besk. Därför behöver du inte vara rädd för besk öl till fet mat, till exempel husmanskost.

Hetta i maten: Ölet känns beskare. Därför kan öl med liten beska vara att föredra mot väldigt het mat, till exempel indisk curry.

Umami i maten: Ölet känns beskare. Mat med mycket umami kan behöva öl med lite sötma för att finna harmoni mellan mat och dryck.

Beska i maten: Ölet känns beskare. Beska är den enda grundsmaken som förstärker sig själv. Beska är vanligt i bland annat olika sorters salladsblad och i vissa örter.

Sötma i maten: Ölet känns beskare och mindre sött. Söt mat och söt dryck passar bra ihop. Mat med sötma passar därför bra ihop med en öl med sötma och bara liten beska.