Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Öl
Ölprovning
Liten ordlista för öl – lär dig beskriva smak och doft

Kunskap & Inspiration

Liten ordlista för öl – lär dig beskriva smak och doft

Är det knepigt att sätta bra ord på hur ölen doftar och smakar? Lugn, ta hjälp av vår ordlista så är du snart igång.

Det kan vara skönt att komma ihåg att det inte finns något rätt eller fel när det handlar om din personliga upplevelse av att prova en dryck.

Självklart är det fritt fram att använda egna ord och listan här är inte på något sätt komplett.

Hur är ölens fyllighet och känsla i munnen?

Dricker du en lätt eller fyllig öl? Ett knep är att tänka att koncentrerad saft är fyllig, medan utspädd saft är lätt. Upplever du liten eller stor smak? Smakar din öl mycket eller lite?

Hur är beskan?

Beska, som du till exempel upplever tydligt i en grapefrukt, känns längst bak på tungan. Försök känna om det drar långt bak i munnen. Är beskan stor eller liten?

Hur upplever du kolsyran?

Är det mycket eller lite kolsyra – känns ölen platt eller bubblig? Som jämförelse kan en tysk veteöl innehålla fyra gånger så mycket kolsyra som en engelsk bitter.

Vilken grundsmak dominerar?

Det finns fem grundsmaker och de kan säga något om vilken ölstil du dricker.

Beska: Är beskan tydlig kan du ha en brittisk-amerikansk ale i glaset (till exempel IPA eller APA) eller kanske en stout eller porter.

Syra: Är ölen syrlig kan det mycket väl vara en gueuze eller flamländsk röd öl du dricker. Se och hör våra experter prata om syrlig öl

Sötma: Finns ofta i öl men dominerar sällan smaken.

Sälta: Ovanlig i öl (även om det såklart finns undantag).

Umami: Ovanligt i öl.

Doft och smak från malten – är ölen brödig?

Huvudingrediensen i öl (förutom vatten) är malt, som görs av spannmål som först har blötlagts och sedan fått torka. Korn är vanligast och det är oftast från den du känner brödiga toner. Beroende på hur hårt malten är rostad varierar de brödiga tonerna i intensitet.

Du kan exempelvis känna:

  • Franskbröd
  • Rostbröd
  • Ljus sirapslimpa
  • Mörk sirapslimpa
  • Knäckebröd
  • Vörtlimpa
  • Rågbröd
  • Kavring
  • Pumpernickel

Ljus lager kan ha inslag av ljust bröd.

Mellanmörk lager kan ha tydliga smaker av malten i form av knäckebröd och sirapslimpa. Den kan också vara ganska besk. 

I mörk lager rostas malten extra mycket och det ger inslag av mörkt bröd.

I mörk ale, porter och stout kan du ofta hitta mörkt bröd som kavring och pumpernickel.  

Har ölen andra maltaromer?

Malt kan ha olika smak beroende på vilket sädesslag som har använts och i vilken temperatur den har torkats.

Här är några aromord att bygga på ditt förråd med:

  • Honung
  • Kaffe
  • Choklad
  • Farin
  • Kolakaka
  • Lakrits
  • Rökighet

Kaffe och choklad kan du hitta i allt från mörk lager och ale till porter och stout. Lakrits kan du träffa på i mörk lager.

Är ölen fruktig?

Frukttoner i öl kan bero både på vilken typ av humle som har använts och vid vilken temperatur ölen har jäst.

Vid varmjäsning/överjäsning (18–24 grader) av till exempel ale kommer komplexa, fruktiga aromer fram tydligare.

Även modern lager som är kalljäst/underjäst kan få mer karaktär från humle än malt i form av tropiska fruktaromer.

Här är fruktighet du kan mötas av:

  • Melon
  • Mango
  • Aprikos
  • Ananas
  • (Skum)banan
  • Lime
  • Apelsin
  • Mandarin
  • Grapefrukt

Känner du aromer från växtriket?

Om du upplever aromer från växtriket kan det ha med örten humle att göra – ölens vanligaste krydda. Det finns många olika sorters humle med varierande aromer och mer eller mindre besk smak.

Här är några ord som kan kopplas ihop med humle:

  • Halm
  • Tall(barr)
  • Klöver
  • Nyklippt gräs
  • Blommighet
  • Torkade örter
  • Koriander

Känner du aromer av tallbarr kan du till exempel ha en IPA eller APA i glaset.

Känner du jästtoner? Vilka?

Även om det normalt inte finns någon jäst kvar i en färdig öl betyder jäsningen mycket för ölens karaktär. Det beror på de många aromer som bildas under processen.

Kan du hitta någon av dessa?

  • Kryddnejlika
  • Vetedeg
  • Stall

I bryggningen av veteöl används speciella jäststammar som ger typiska smaker av banan och kryddnejlika. Får du stalliga toner i glaset kan det betyda att ölen är spontanjäst.

Felsmak och defekter – när ölen inte luktar bra

Ibland kan ölen både lukta och smaka oväntat – inte bra, helt enkelt. Det kan bero på en rad defekter som kommit till under tillverkningens olika moment.

Här är några aromer du kan träffa på:

  • Unkenhet
  • Våt kartong
  • Läder
  • Kokta grönsaker
  • Bränt gummi
  • Kött
  • Tänd tändsticka
  • Härsket smör
  • Plast
  • Plåtburk
  • Ost
  • Lack

Vad är typiskt för olika ölstilar?

I en ljus lager kan du känna formbröd och i en stout dyker det upp choklad – men vad mer är typiskt för olika öl och hur kan du känna igen vad du har i glaset?

Stilla kunskapstörsten om olika ölstilar i vårt faktaspäckade ölstilslexikon.

Ölprovningsprotokoll? Varsågod!

Ladda ned pdf

Ölprovningsprotokoll? Varsågod!