Prova öl: olika sorter
Att prova olika typer av öl – ölstilar – är ett bra sätt att upptäcka skillnader i smak och doft. Med sex vitt skilda öl gör du en smakresa i ölens mångfacetterade värld.
Öl tillverkas av vatten, malt, jäst och humle. Men doft och smak påverkas av vilken malt och humle som har använts och hur ölet har jäst. Den här provningen visar på olikheterna mellan olika sorts öl.
Du behöver:
- En gueuze (syrligt, spontanjäst öl från Belgien)
- En hefeweizen (veteöl, ursprungligen från Tyskland)
- En pilsner i tysk stil (ljust lageröl som jäser svalt)
- En dunkel (mörkt lageröl där hårdrostad malt används)
- En IPA i modern, amerikansk stil (mycket beska och fruktiga aromer från humle, jäser varmt)
- En porter eller stout (varmjäst öl med hårdrostad malt)
Tips
- Hitta ölen med hjälp av filtreringen i sökfunktionen eller ta hjälp av vår kundtjänst.
- 33 centiliter öl räcker till fyra personer vid en provning.
- Tulpanformade glas samlar upp doften på ett bra sätt.
- Spottkoppar kan vara bra för de som önskar.
- Undvik helst parfym och rakvatten då det påverkar doftsinnet.
- Skriv gärna ut våra provningsprotokoll för att enkelt kunna skriva ned intrycken.
Kom ihåg!
Inget är rätt eller fel när det gäller doft och smak – alla har sin upplevelse av ett öl.
Provningen
- Titta på alla öl var och en för sig. Notera om färgen är ljus eller mörk och hur skummet beter sig.
- Diskutera färgen. Vad kan den berätta?
- Dofta på alla sex öl var för sig. Hur är doften? Liten eller stor? Vad doftar det? Fruktigt, maltigt, kryddigt? Kanske knäckebröd, majs, tropisk frukt, citrus eller maskrosblad?
- Diskutera doften: Vad kan den berätta? Är det rostad malt? Är humlen modern aromatisk eller klassiskt örtig?
- Smaka på ölen var och en för sig. Är ölen lätta eller fylliga? Torra eller har de sötma? Hur beska är de? Dofterna ni kände, går de igen i smaken eller dyker andra aromer upp?
- Gå igenom ölen gemensamt. Jämför gärna din egen doft- och smakbeskrivning med Systembolagets.
Våra ölstilar
Det finns en mängd olika ölstilar i världen. Vi har kokat ner dem till ungefär 60 stycken.