MÖRK LAGER

Schwarzbier

Kommer från östra Tyskland och kallas ibland för svart pilsner.

Färg

Mörk, brun till svart. EBC: 60–100.

Beska

Måttlig till tydlig. IBU: 18–30.

Alkoholhalt

4,6–5,5 %

Karaktär

Torr smak med arom av mörkt bröd och choklad.

Mer om schwarzbier

Denna mörka lagerstil har en lång och väldokumenterad historia. Fynd från sydöstra Tyskland daterade till 800 före Kristus räknas som de första bevisen för att ett schwarzbier-liknande öl bryggdes redan då. I Braunschweig finns det dokument från år 1390 som räknas som de första där schwarzbier nämns.

Under den tid Tyskland var delat var ölstilen inte särskilt framträdande i den västra delen utan återkom till den breda massan först vid Tysklands enande under början på 1990-talet.

Ölet är nästan svart till färgen men har samma karaktär som en maltig lageröl och har ibland kallats "en svart pilsner". Den svarta färgen uppnås genom tillsats av hårt rostad malt vilket ger ölet en arom av choklad och kaffe. Stilen ska vara helt torr, (ingen sötma), med måttlig beska.

Vad passar till schwarzbier?

Grillat och stekt kött eller mustiga grytor är mat som går hand i hand med ölets rostade smaker. Vi föreslår exempelvis örtstekt fläskkotlett, viltgryta med lagerblad eller grillad lammkorv till schwarzbier.

61A51908-CF17-4608-97AF-EE4A93D121B7Created with sketchtool.

Fläsk

EA477198-ECCE-4232-94C0-0B948E47E2F0Created with sketchtool.

Lamm

10D5158B-AED3-46F3-B167-1F489C76FE0DCreated with sketchtool.

Nöt

E0C201F2-769A-4B3B-9EE1-D5BECD28A5BACreated with sketchtool.

Vilt

Temperatur och glas

Serveras vid 10–12 grader i porterglas.

Porterglas

Dela via