
MÖRK LAGER
Schwarzbier

Kommer från östra Tyskland och kallas ibland för svart pilsner.
Färg
Mörk, brun till svart. EBC: 60–100.
Beska
Måttlig till tydlig. IBU: 18–30.
Alkoholhalt
4,6–5,5 %
Karaktär
Torr smak med arom av mörkt bröd och choklad.
Mer om schwarzbier
Denna mörka lagerstil har en lång och väldokumenterad historia. Fynd från sydöstra Tyskland daterade till 800 före Kristus räknas som de första bevisen för att ett schwarzbier-liknande öl bryggdes redan då. I Braunschweig finns det dokument från år 1390 som räknas som de första där schwarzbier nämns.
Under den tid Tyskland var delat var ölstilen inte särskilt framträdande i den västra delen utan återkom till den breda massan först vid Tysklands enande under början på 1990-talet.
Ölet är nästan svart till färgen men har samma karaktär som en maltig lageröl och har ibland kallats "en svart pilsner". Den svarta färgen uppnås genom tillsats av hårt rostad malt vilket ger ölet en arom av choklad och kaffe. Stilen ska vara helt torr, (ingen sötma), med måttlig beska.
Vad passar till schwarzbier?
Grillat och stekt kött eller mustiga grytor är mat som går hand i hand med ölets rostade smaker. Vi föreslår exempelvis örtstekt fläskkotlett, viltgryta med lagerblad eller grillad lammkorv till schwarzbier.
Fläsk
Lamm
Nöt
Vilt
Temperatur och glas
Serveras vid 10–12 grader i porterglas.
Porterglas
Dela via