
SYRLIG ÖL
Gose och lichtenhainer

Mjölksyrejäst, vetebaserad och lätt öl med ursprung i östra Tyskland.
Färg
Ljus, gul. EBC: 4–18.
Beska
Liten. IBU: 5–15.
Alkoholhalt
4,4–5,4 %
Karaktär
Gose är friskt och torr med inslag av citrus och kryddas med koriander och salt. Lichtenhainer är mjölksyrejäst veteöl med rökiga aromer.
Mer om gose och lichtenhainer
Gose är ett mjölksyrejäst veteöl med viss sälta. Det härstammar från staden Goslar i Tyskland, där det bryggdes redan under medeltiden. Orsaken till den salta smaken tros vara att Goslar förr i tiden hade naturligt salt vatten. I dag jäser ölet med tillsatt jäst och smaken är frisk, salt och torr med aromer av citrus. Ölet kryddas med koriander och salt. Beskan är låg till måttlig.
Stilen bryggdes främst i Leipzig i östra Tyskland, men dog i princip ut efter delningen av Tyskland. I dag är det en populär stil – framför allt hos mindre bryggerier – även utanför Tysklands gränser.
Lichtenhainer är mjölksyrejäst veteöl med ursprung i östra Tyskland. Ölet bryggs med rökt malt vilket ger rökiga aromer. Denna ölstil är extremt ovanlig och det förekommer i stort sett inga kommersiella exempel. Både gose och lichtenhainer har en låg alkoholhalt, ofta runt fyra volymprocent.
Vad passar till gose?
Syrligheten och den låga beskan gör att kyckling- och fiskrätter passar till, gärna med syrliga tillbehör och/eller hetta. Exempelvis ceviche, bruschetta alla caprese, pastasallad med kyckling och currydressing.
Asiatiskt
Fisk
Fågel
Kryddstarkt
Temperatur och glas
Serveras vid 6–8 grader i porterglas.
Porterglas
Dela via