SYRLIG ÖL

Gose och lichtenhainer

Mjölksyrejäst, vetebaserad och lätt öl med ursprung i östra Tyskland.

Färg

Ljus, gul. EBC: 4–18.

Beska

Liten. IBU: 5–15.

Alkoholhalt

4,4–5,4 %

Karaktär

Gose är friskt och torr med inslag av citrus och kryddas med koriander och salt. Lichtenhainer är mjölksyrejäst veteöl med rökiga aromer.

Mer om gose och lichtenhainer

Gose är ett mjölksyrejäst veteöl med viss sälta. Det härstammar från staden Goslar i Tyskland, där det bryggdes redan under medeltiden. Orsaken till den salta smaken tros vara att Goslar förr i tiden hade naturligt salt vatten. I dag jäser ölet med tillsatt jäst och smaken är frisk, salt och torr med aromer av citrus. Ölet kryddas med koriander och salt. Beskan är låg till måttlig.

Stilen bryggdes främst i Leipzig i östra Tyskland, men dog i princip ut efter delningen av Tyskland. I dag är det en populär stil – framför allt hos mindre bryggerier – även utanför Tysklands gränser.

Lichtenhainer är mjölksyrejäst veteöl med ursprung i östra Tyskland. Ölet bryggs med rökt malt vilket ger rökiga aromer. Denna ölstil är extremt ovanlig och det förekommer i stort sett inga kommersiella exempel. Både gose och lichtenhainer har en låg alkoholhalt, ofta runt fyra volymprocent.

Vad passar till gose?

Syrligheten och den låga beskan gör att kyckling- och fiskrätter passar till, gärna med syrliga tillbehör och/eller hetta. Exempelvis ceviche, bruschetta alla caprese, pastasallad med kyckling och currydressing.

CE2AA497-9773-4E6F-BB59-A4763D98285FCreated with sketchtool.

Asiatiskt

38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.

Fisk

3120E3EE-6596-4D55-8780-2CBBF5B7267DCreated with sketchtool.

Fågel

1990B750-1C39-4FF9-97A5-BB2203499771Created with sketchtool.

Kryddstarkt

Temperatur och glas

Serveras vid 6–8 grader i porterglas.

Porterglas

Dela via