
ALE, BRITTISK-AMERIKANSK stil
Imperial/Dubbel IPA (DIPA)

Ännu mer humlearom, fylligare och högre beska jämfört med IPA.
Färg
Gul till gulbrun. EBC: 16–40.
Beska
Tydlig till påtaglig. IBU: 65–100.
Alkoholhalt
7,6–10,6 %
Karaktär
Mycket humledominerad och påtagligt besk ale med ett balanserande inslag av karamell.
Mer om imperial/dubbel IPA
Denna ölstil förkortas DIPA och växte fram i västra USA under 1990-talet. India pale ale hade sedan slutet på 1970-talet stadigt växt i popularitet och bryggerierna försökte att bräcka varandra i mängden humle och beska. Till slut började frågan ställas om det fortfarande var IPA som bryggdes, eller om det hade utvecklats en ny ölstil? Det bestämdes att så var fallet.
Skillnaden mellan DIPA och IPA
Den nya ölstilen fick namnet dubbel-IPA eller imperial IPA, namn som syftar till att ölet innehåller mycket mer humle och malt än en vanlig IPA. Det ger ett fylligare och sötare öl med väldigt mycket humlearom och hög till påtaglig beska. Alkoholhalten är i regel från sju procent och uppåt.
Imperial är ett begrepp som indikerar en starkare version av en ölstil. Ett exempel är imperial stout.
Vad passar till imperial/dubbel IPA?
Upplevelsen av beska blir lägre ju mer salt mat du har på tallriken. Därför kan exempelvis hamburgare med pommes frites, charkbricka, hårdostar (som dock har umami, som förstärker beskan) eller laxpudding vara passande mat till en besk imperial IPA. Het mat förstärker beskan i ölet och alkohol förstärker hettan i maten – att tänka på om du vill servera dina gäster indiskt eller thaimat till denna ölstil.
Fläsk
Lamm
Nöt
Ost
Temperatur och glas
Serveras vid 8–10 grader i porterglas.
Porterglas
Dela via