Avsändare – Till startsidan
StartÖlHumlens värld

5 spännande humlesorter att ha koll på

5 spännande humlesorter att ha koll på

Kunskap & Inspiration

5 spännande humlesorter att ha koll på

Vi reser jorden runt och hittar några klassiska humlesorter att briljera med på nästa AW.

Saaz

Saaz är pilsnerhumlen nummer ett. Den är en av de fyra ädelhumlesorterna. Spalt, hallertauer mittelfrüh och tettnanger heter de andra. Tidlös, trofast och elegant. Någon att fira guldbröllop med.

Fuggle

En av två stora, klassiska brittiska humlesorter. East kent golding är den andra. Fuggle är stamfader åt flera andra humlesorter. Lite som din gamla farfar som skrockar nöjt åt alla barnbarn.

Cascade

När amerikansk IPA tog världen med storm blev The Three C’s ett begrepp. Cascade, columbus och centennial bildade en klubb av humlesorter som ger toner av bland annat citrus – och alla börjar på bokstaven C. En rockstjärna.

Sorachi ace

Udda japan med stort rykte. Släpptes på humlemarknaden i mitten av 1980-talet, men levde en tynande tillvaro tills den började användas i USA under 2000-talets andra halva. Odlas mycket lite, men det som verkligen gör sorachi ace unik är doft- och smakpaletten den ger. Citronskal, citrongräs och lemon curd finns alltid där, men humlesorten kan också ge så skilda saker som koriander, te, spearmint och dill. Är lite som den mystiska kompisen till din kompis.

Nelson sauvin

Unga humlesorten nelson sauvin sätter smak som en tungviktare. Kommer från Nya Zeeland, en humlenation som fick sitt verkliga internationella uppsving först på 2000-talet. Andra halvan av namnet är en blinkning till den gröna vindruvan sauvignon blanc som är vanlig i landet. Liksom druvan ger nelson sauvin toner av krusbär och passionsfrukt (men även tropiska frukter och svartpeppar). Är som en rak och uppkäftig nykomling i kompisgänget – älskad av vissa, hatad av andra.

Vill du läsa mer om över 20 humlesorter?