
Lär dig blanda goda drinkar
Att göra drinkar hemma är inte svårt. Här går vi igenom olika sätt att blanda drinkar och ger dig tips kring vad du behöver för att lyckas.
Sockerlag och is
Sockerlag är något som används i många drinkar och som går snabbt att förbereda. Det går också att smaksätta på många sätt. Lär dig mer om sockerlag och olika varianter av det.
Snåla inte med isen!
Var generös med is om du vill undvika vattniga drinkar. Stora mängder is kyler bättre och snabbare än små mängder.
När du har mycket is blir ytkontakten mellan is och vätska mindre, vilket leder till att isen smälter långsammare. Om du istället använder lite is kommer den att smälta snabbt och inte hinna kyla drinken innan den smält.
Tänk också på att krossad is smälter mycket snabbare än isbitar. Till bål är det därför bättre att använda ett stort isblock istället för många isbitar.
Klar is – ta drinken till nästa nivå
För att göra klar is hemma behöver du en kyllåda som får plats i din frys. Ta av locket från kyllådan och fyll den med vatten, lämna lite utrymme på toppen. När vattnet fryser så sker det från ett enda håll, då hamnar alla gaser och mineraler som gör isen grumlig i botten. Det är enkelt att skära bort isen med brödkniv och forma sedan till stora klara iskuber eller annan form.
Shaker till drinkar: skaka, skaka, skaka...
Du kan använda en shaker, men om du vill göra en drink och inte har tillgång till en shaker går en enkel burk med lock också bra. Fördelen med en tredelad shaker, (förutom att den ser tjusig ut), är att den brukar komma med en sil. Det finns även tvådelade shakers, då får du använda en separat sil, kallad cocktailsil eller hawthornesil.
Drinkar som innehåller citrusjuice, ägg och mejeriprodukter ska skakas, då konsistensen på drinken blir bättre. När du skakar slår du in luft i drinken, samtidigt som du kyler den och vattnar ner. Ägg och mejeriprodukter kräver ofta en torrskakning, det vill säga att du först skakar utan is för att få till en bra konsistens på drinken.
Skaka din drink så här
Fyll shakern med en stor mängd is, då går det snabbare att kyla och du får en mindre urvattning. Skaka hårt i 8–12 sekunder, utsidan på shakern behöver bli väldigt kall och att det bildats kondens. Sedan är det bara att öppna shakern och sila upp drinken i önskat glas.
För ännu proffsigare resultat kan du dubbelsila drinken genom en finmaskig cocktailsil eller tesil. Då fångar du små isskärvor som annars hade vattnat ner drinken. Ifall du skakar med örter eller bär bör du också dubbelsila, så slipper örtrester hamna i drinken.
Rörda drinkar
För drinkar utan citrusjuice, ägg eller mejeriprodukter är det vanligast att röra drinken för att kyla och vattna ur. Exempel på drinkar som brukar röras är old fashioned, negroni och alkoholfri mint julep.
Anledningen till att man rör är att när drinken endast består av olika spritsorter vill man behålla det klara utseendet på drinken och bevara den lena munkänslan som spritsorterna ger.
Rör din drink såhär
Röra kan du göra i antingen i ett rörglas, en shaker eller en annan behållare som kan hålla mycket is. För att röra hjälper det mycket med en barsked som har en spiral på sig. Då kan du föra skeden längs med utsidan på rörglaset utan att den fastnar i handen, vilket gör det enklare och snabbare att röra.
Mousserande drycker ska aldrig skakas eller mixas, då försvinner bubblorna. Rör om försiktigt eller bygg drinken direkt i glaset istället.
Byggda drinkar
Vissa drinkar är varken skakade eller rörda, utan byggs istället direkt i glaset. I regel gäller det drinkar med få ingredienser och utan exempelvis citrusjuice. Två exempel är gin & tonic och virgin white russian.
Bygg din drink såhär
Börja med att hälla ner sprit i glaset, fyll sedan på med is och häll på övriga ingredienser. Om du toppar drinken med något bubbligt, sodavatten eller läsk, kan du ställa en barsked rakt upp i glaset och hälla mot skeden. Då färdas vätskan ner för spiralen på barskeden utan att förlora sin bubblighet. Det är dessutom ett snyggt sätt att bygga drinken framför sina gäster.
Blendade drinkar
När du vill göra frusna drinkar och få till en slushiekonsistens behöver du blenda drinken. Se till att du har en blender med stark motor som klarar av att mixa is. Annars finns risk att maskinen går sönder.
För att minska belastningen på blendern är det bäst att använda krossad is. Det blir även en jämnare konsistens, då krossad is enklare fördelar sig i drinken än stora isbitar. Du kan enkelt göra krossad is hemma genom att lägga isbitar i en ren kökshandduk och krossa den med en hammare eller träklubba. Därefter kör du ner isen i blendern.
Blenda din drink så här
När du ska blenda drinken, häll i alla vätskor först och tillsätt isen sist. Börja på låg hastighet i blendern och öka sedan hastigheten långsamt tills isen är väl kombinerad med drinken. Blenda i cirka en minut.
Vilken sorts glas ska du ha till din drink?
Det beror på drinken. Olika glas har olika egenskaper som framhäver smaker och aromer av respektive drink. Här kan du få hjälp att välja rätt glas till drinken.
Muddlade drinkar
Drinkrecept som innehåller örter och hela citrusklyftor behöver allt som oftast stötas för bästa resultat. På cocktailspråk kallas det att muddla. Några vanliga muddlade drinkar är caipirinha och alkoholfri gin basil smash.
Du kan köpa en separat muddler, men många barskedar har också en muddler i ena änden. Ifall du inte har något av det kan du använda den platta änden av en brödkavel.
Såhär muddlar du din drink
Muddla endast i botten av en shaker, rörglas eller ett dricksglas med tjock botten. Ett för tunt glas kan gå sönder av trycket. Lägg ingredienserna i botten och tryck till och vrid lite.
Om du muddlar mjuka örter som mynta och basilika bör du inte muddla för mycket då det kan extrahera bittra smakämnen från örterna. Ifall du enbart muddlar citrusklyftor kan du muddla tills all juice släppt från frukten.
Swizzlade drinkar
Swizzling är en rolig teknik som används för att kombinera en drink med krossad is. Två exempel på kända swizzlade drinkar är drinkarna queen’s park swizzle och den alkoholfria varianten på queen’s park swizzle.
För att swizzla behöver du en swizzle-pinne, oftast gjord av bambu med utstickande delar i botten. Du kan också få bra resultat med en barsked.
Swizzla din drink såhär
Kombinera alla ingredienser i glaset och häll på krossad is. Ställ swizzle-pinnen i mitten av glaset och håll den mellan dina handflator. Gnugga sedan handflatorna fram och tillbaka så att pinnen börjar snurra och lyft den långsamt upp och ner längs med glaset, tills drinken är ordentligt kombinerad och kall. Toppa med mer krossad is vid behov.
Skiktade drinkar
Ett sätt att ta presentationen av dina drinkar till nästa nivå är att skikta dem, då blir det snygga färgskiftningar i glaset. För att skikta drinkar som ett proffs behöver du tänka på ingrediensernas olika densitet.
En bra tumregel är att ingredienser med låg alkoholhalt och högt sockerinnehåll väger mer och då ska hällas i innan ingredienser som väger mindre. Sockerlag innehåller mycket socker och ingen alkohol – och bör därför hällas i först. Därefter brukar man hälla i likörer och sist avsluta med starksprit. Ett undantag är grädde och gräddlikörer, som kan flyta på toppen, särskilt om grädden är lätt vispad.
Såhär skiktar du din drink
För att skikta enkelt: häll försiktigt mot baksidan av en sked som du håller över drinken, i glaset och mot glasets kant. Låt det ta lite tid för bästa resultat!

Blanda själv
100 nya alkoholfria drinkrecept
Syrliga, söta, bittra eller kryddiga? Hitta över ett hundratal alkoholfria drinkrecept hos oss.
Alkoholfria drinkrecept




