Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatTilltugg och dryck

Välj rätt drinktilltugg

Välj rätt drinktilltugg

Kunskap & Inspiration

Välj rätt drinktilltugg

Visste du att kryddiga drinkar och kryddiga tilltugg är en lyckad smakkombination medan en syrlig drink fungerar bäst till något med fet konsistens? Lär dig mer om hur du väljer rätt drinktilltugg.

Fruktiga drinkar trivs med sött och salt

Till fruktiga drinkar som Screwdriver eller Cosmopolitan passar enkel mexikansk mat extra bra. Drinkens sötma gifter sig fint med kryddorna från det mexikanska köket. Även snacks som är både söta och salta passar till den här typen av drinkar.

Välj gärna: quesadillas, karamelliserade mandlar eller citronmarinerade laxbitar.

Feta tilltugg till syrliga drinkar

Syrliga drinkar som Daiquiri, Tom Collins eller Sour vinner på att kombineras med en grundsmak som mildrar upplevelsen av syra. Tilltugg som har en fet konsistens gör jobbet och mildrar upplevelsen av syra så drinken känns uppfriskande.

Välj gärna: krutonger som smaksatts med smör, vitlök och barbequesås eller getostbollar med sultanrussin.

Söta drinkar – välj salt och starkt

Till söta drinkar som Piña Colada eller Rusty Nail passar tilltugg som är salta, har hetta eller är både och. Sötman i drinken klarar nämligen av att mildra upplevelsen av både sälta och hetta.

Välj gärna: rostade chili-cashewnötter eller popcorn kryddade med grön thaicurry.

Kryddiga drinkar + kryddiga tilltugg

Kryddigt plus kryddigt blir succé. Till kryddiga drinkar som Dry Martini eller Mojito passar även kryddiga eller örtiga tilltugg finfint. De hjälper till att bevara och förstärka drinkens egna aromer på ett bra sätt.

Välj gärna: minipizza med tapenade eller baconinlindade dadlar.

Bittra drinkar får hjälp av syra

Till bittra drinkar som Manhattan eller Negroni är det bra att välja tilltugg som mildrar den bittra smaken snarare än förstärker den. Det här hjälper grundsmakerna syra och sälta till med så tilltugg med mycket av dessa smaker är att föredra.

Välj gärna: enchiladas på rökt lax, philadelphiaost och spenat eller gravad lax med citron.

Sött och salt till gräddiga drinkar

Gräddiga drinkar handlar om både konsistens och smak. Några vanliga gräddiga exempel är Äggtoddy, White Russian och Alexander. De är krämiga och söta och passar bra att kombinera med tilltugg som är både söta och salta.

Välj gärna: aprikoser fyllda med västerbottensost och pepparfrukt eller filodegsknyten fyllda med parmaskinka, fetaost, torkade fikon och pinjenötter.