Avsändare – Till startsidan

Listor

Beställningar

Bokningar

Bevakningar

Privatimporter

Kontouppgifter

Logga ut

StartÖlHumlens världHumlesorter

Hallertauer Mittelfrüh

Hallertauer Mittelfrüh

Kunskap & Inspiration

Hallertauer Mittelfrüh

Odlas i: Tyskland
Karaktär: Mild, kryddig, lätt blommig, jordig och örtig.

Hallertauer mittelfrüh är döpt efter det enorma humledistriktet Hallertau i hjärtat av Bayern. Humlen har traditionellt varit världens kanske mest använda humlesort. Ättlingar och kopior förekommer världen över och andra sorter med liknande egenskaper (och liknande namn) odlas i samma område. Många gånger benämns hallertauer mittelfrüh bara hallertau.

Hallertauer mittelfrühs odlingsareal har pendlat genom historien då den visat sig känslig för sjukdomar. Andra liknande humlesorter har därför utvecklats även om originalet alltjämt är vida ansett. Hallertaus viktigaste uppgift är att tillsättas sent i koket och tillföra arom snarare än beska i det tyska lagerölet. Men sorten påträffas i många andra öl: tysk och internationell pilsner men också i övrig europeisk och amerikansk lager, i mörk lager samt ales, veteöl och i flertalet belgiska öltyper.

Alfasyran (beskan) är ganska låg. Med sin elegans och kryddighet har hallertaus karaktär länge – man vet inte hur länge – varit lika diskret som älskad.

Fler humlesorter