Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatKombinera dryck och mat

Dryck till lamm, nöt och vilt

Dryck till lamm, nöt och vilt

Kunskap & Inspiration

Dryck till lamm, nöt och vilt

Kött är en dryckesvänlig råvara. Många rätter serveras gärna med tillbehör som går att matcha med vin, öl och alkoholfritt av det kraftiga och fylliga slaget.

Rött vin till lamm

Lammkött är fett, smakrikt och väldigt vinvänligt. Om du vill ha rött är viner ur smaktyperna Fruktigt & Smakrikt, Kryddigt & Mustigt samt Stramt & Nyanserat det bästa valet. Tänker du koka lammköttet är ett lättare och mjukare rödvin att föredra framför ett fylligt och strävt.

Röda viner som passar till lamm

Vitt vin och rosé till lamm

Ett fatlagrat chardonnayvin ur smaktypen Fylligt & Smakrikt passar som hand i handske med många lammrätter. Roséviner fungerar också – välj då ett torrt och fylligt ur smaktypen Fruktigt & Smakrikt.

De flesta lammrätter är vinvänliga, undantaget de som är kryddstarka, till exempel av chili eller curry. Hettan gör att vinet upplevs som strävare, mer alkoholrikt samt att maten upplevs som ännu mer kryddstark. 

Vita viner som passar till lamm
Roséviner som passar till lamm

Öl till lamm

Lammkött har mycket smak, är aningen fett och serveras ofta tillsammans med rotsaker. En passande öl behöver därför vara ganska smakrik. Välj exempelvis ljus eller mellanmörk lager i pilsner-eller modern stil med måttlig till tydlig beska. En IPA  är också ett alternativ, eller en ale i belgisk stil som ibland kan ha lite sötma.

Öl med påtaglig beska riskerar att ta överhanden. Om du tänker koka lammköttet kan du välja en mildare öl, exempelvis ljus lager med måttlig beska eller en veteöl.

Öl som passar till lamm

Öl till kött

Nötkött är också smakrikt och kan ha en del fett. Undantaget är kalv, som är lite mildare i smaken. Principen smakrikt kött och smakrik öl gäller alltså även här. Pilsner eller annan lager med måttlig till tydlig beska är bra val. Ale i belgisk eller brittisk-amerikansk stil, IPA, APA, session IPA och bitter är fina kompanjoner till smakrika rätter av nötkött.

Till det ljusa kalvköttet går det bra med mildare öl. Till kokt kalvkött är exempelvis veteöl ett passande val, medan kalvschnitzel med kapris och citron passar bra ihop med ljust, mellanmörkt eller mörkt lageröl med måttlig beska.

Öl som passar till kött

Vin till nötkött

Ett smakrikt rött vin från smaktyperna Kryddigt & Mustigt, Fruktigt & Smakrikt eller Stramt & Nyanserat passar bra till de flesta kötträtter, exempelvis oxfilé, ryggbiff eller entrecôte. Gör du köttfärsbiffar eller köttfärssås passar ett lättare vin från Kryddigt & Mustigt bäst – eftersom lättare kötträtter inte behöver mötas av strävhet på samma sätt.

Vita viner är lättare än röda och saknar strävhet, vilket gör de lite svårare att matcha med kraftiga kötträtter. Men visst fungerar det – speciellt till det lätta och ljusa kalvköttet. Det är återigen smaktypen Fylligt & Smakrikt som gäller.

Rött vin som passar till kött
Vitt vin som passar till kött

Alkoholfritt till kött

Principen smakrikt kött kräver smakrik dryck gäller även för det alkoholfria. Äppelmust eller bärmust är bra alternativ till de flesta kraftiga kötträtter, precis som alkoholfri öl med tydlig beska.

Must som passar till kötträtter
Alkoholfri öl som passar till kötträtter

Öl till vilt

Viltkött är ofta mycket smakrikt och har ibland lite sötsyrlig smak. Fyllig och smakrik öl passar bäst till, exempelvis IPA, APA eller session IPA. Även en torr porter eller stout är ett val för dig som gillar mörk öl med fyllig smak. Belgiska klosteröl eller trappistöl är värda att prova, då de ofta har en liten sötma och syrlighet som går bra till vilträtter.

Öl som passar till vilt

Vin till vilt

Till de flesta vilträtter går det bra med röda från smaktyperna Kryddigt & Mustigt och Fruktigt & Smakrikt. Är det kött med kraftig viltsmak på tallriken, som älg eller hare, är även Stramt & Nyanserat aktuellt.

Vita viner behöver vara fylliga med mycket smak och fatkaraktär. Fylligt & Smakrikt vitt vin är alltså aktuellt för dig som vill ha vitt vin i glaset.

Rött vin som passar till vilt
Vitt vin som passar till vilt

Cider till lamm, nöt och vilt

Traditionell cider, torr eller med lite sötma, är bra kompanjoner till kött som smakar mycket. Prova gärna cider med lite oxiderad smak och inslag av mogna äpplen och halm. Dessa cidersorter matchar det smakrika köttet på tallriken.

Cider som passar till kött

Rökt renstek och fårfiol – svårt med vin

Den rökta smaken är svår att kombinera med vin, speciellt röda viner med mycket strävhet. Ett ljust, maltigt öl med lite sötma är kanske det bästa valet. Används fet potatisgratäng som smakbrygga kan ett mjukt rödvin ur kategorin Fruktigt & Smakrikt fungera, men fylligt vitt vin är att föredra.

Rött vin som passar till rökt renstek och fårfiol
Vitt vin som passar till rökt renstek och fårfiol
Öl som passar till rökt renstek och fårfiol