Vodkapasta – krämig pasta med tomat, grädde och vodka

Vodkapasta – krämig pasta med tomat, grädde och vodka

Vodkapasta är en italiensk-amerikansk rätt, som slog igenom på 1980-talet, men som blivit populär igen. Vodkan ger extra smak, gör att tomaternas syra både framhävs och binds ihop med grädden. Här tipsar vi hur den tillagas och vilken dryck som passar bra till vodkapasta.

Vad är vodkapasta?

Vodkapasta är rätt som oftast görs på penne, tomat, grädde, vitlök och chiliflakes. Rätten kallas även pasta alla vodka eller penne alla vodka. Rätten känntecknas av att vodkan ger extra smak och binder ihop tomatsmaken med grädden.

Historien om vodkapastan

Det kan vara lätt att tro att rätten kom till genom influencers på dagens sociala medier. Men sanningen är att rätten har funnits åtminstone sedan 1970-talet, men blev ännu mer populär i USA under 1980-talet, bland anant tack vare att vodka blev trendigt på diskoteken.

Ingredienser till vodkapasta:

  • Pasta (helst penne).
  • Krossade tomater eller tomatpuré.
  • Grädde.
  • Lök och vitlök.
  • 1/2-1 dl vodka.
  • Parmesanost.
  • Smör eller olivolja.
  • Chiliflakes, salt och peppar.


Så här gör du vodkapasta:

  1. Koka pastan enligt anvisning.
  2. Fräs lök och vitlök i smör eller olivolja.
  3. Tillsätt vodka och låt alkoholen koka bort.
  4. Rör i tomater och låt sjuda några minuter.
  5. Tillsätt grädde och krydda.
  6. Blanda såsen med den nykokta pastan och toppa med parmesan.

 

Alkoholfri vodkapasta & variationer

Går det att göra vodkapasta utan vodka? Javisst, det finns ingredienser som kan ersätta:

  • Du kan ersätta vodkan med lite citronsaft eller vitvinsvinäger om du vill göra rätten alkoholfri.
  • För mer hetta – tillsätt extra chiliflakes eller färsk chili.
  • Du kan också fräsa pancetta och tillsätta i tomatsåsen för att få vodkapastan mer matig.
  • Förutom parmensanost kan du även toppa med burrataost vilket gör pastan både syrligare och krämigare.


Passande dryck till vodkapasta

Rätten är gräddig, men kan även vara ganska kryddstark (chiliflakes). Det göra att:

  • Ett friskt fruktigt rött vin funkar bra, men kan bli strävt om rätten är för kryddstark.
  • Ett friskt vitt vin med aningen sötma gör att hettan lindras, tack vare sötman.
  • Ett ljust öl, med inte alltför hög beska, lättar upp det gräddiga i rätten, mycket tack vare kolsyran.
  • Alkoholfritt så passar rött, vitt men även ljust öl

Fler tips på drycker till vodkapasta i tjänsten Vad passar till.

Dryck i matlagning

Att tillsätta dryck i maten, grytor, såser, desserter eller vid flambering är vanligt. 

 

Dela via