Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatTilltugg och dryck

Tilltugg till öl

Tilltugg till öl

Kunskap & Inspiration

Tilltugg till öl

Precis som med mousserande vin gör bubblorna att öl passar många sorters tilltugg. Kombinera rätt tilltugg till öl beroende på ölets beska, fyllighet och sötma.

Salta snacks till öl

Salta jordnötter och chips är bland de vanligaste tilltuggen till öl. Bäst kompanjoner är de salta snacksen till ljus lager, alla sorts ale i brittisk-amerikansk och tysk stil. Även om beskan i dessa öl varierar dämpas den och blir mindre påtaglig med saltets hjälp.

Lager som passar till chips och jordnötter
Ale som passar till chips och jordnötter

Ölkorv till öl

Ölkorv kan vara det mest klassiska tilltugget till öl. Här finns allt från milda korvar med lite syrlighet till de med en hel del hetta.

  • Till ljus och mellanmörk lager eller veteöl med lite sötma passar heta korvar bäst. Där balanserar ölets sötma upp hettan.
  • Till mellanmörk och mörk lager passar de mildare korvarna fint, där de rostade och brända tonerna möter korvens sötma.

Mellanmörk och mörk lager som passar till ölkorv
Öl som passar till heta ölkorvar

Öl till chiliheta och kryddiga tilltugg

Tilltugg med stark smak passar fint till veteöl eller ljus lager med låg beska. Till exempel chilikryddade ostbollar eller nachos med ostsås och jalapeños.

Hettan i tilltugget förstärker beska, därför fungerar det till öl som är frisk och inte så smakrik. Gillar du hetta och beska? Då kan du prova en fruktig india pale ale, (IPA), eller amerikansk pale ale (APA), men välj då gärna en med lite sötma som lindrar hettan i tilltugget.

Veteöl som passar till kryddheta tilltugg 
Ljus lager som passar till kryddheta tilltugg 
IPA som passar till kryddheta tilltugg 
APA som passar till kryddheta tilltugg 

Skaldjursnittar till ljus lageröl

Bra tilltugg till vanlig ljus lager eller pilsner är salta och syrliga rätter, till exempel skink- och skaldjursnittar med skagenröra. Det feta och syrliga i maten lättas upp av ölets kolsyra.

Välj en öl med låg till måttlig beska då umamin från skinka och skaldjur förstärker ölets beska. Det går bra till belgisk ale eller liknande med låg beska och syrlig smak.

Ljus lager som passar till skink- och skaldjursnittar 
Ale i belgisk stil som passar till skink- och skaldjurssnittar 

Öl till löjromstoast

Snittar med löjrom är ett klassiskt tilltugg, ofta med crème fraiche, rödlök och kanske lite dill. Det är ett utmärkt tilltugg att servera till ljus lager med låg till medelbeska, veteöl, eller ljus belgisk ale med låg beska och syrlig smak.

Ljus lager som passar till löjromstoast 
Veteöl som passar till löjromstoast
Ljus belgisk ale som passar till löjromstoast 

Snittar på rökt lax och pepparrotskräm

Det här är ett enkelt och klassiskt tilltugg där tunnbrödsrullar fylls med en röra av rökt lax, rödlök och pepparotskräm. Det passar att servera till ljus lager med medelbeska som går bra till den feta, rökiga och lite peppriga smaken. Kolsyran lättar upp.

Ljus lager som passar till laxsnittar 

Ost till öl

Ost fungerar väldigt bra att servera till olika sorters öl.

  • Salta, smakrika hårdostar passar till belgisk ale eller öl i samma stil. med sin sötma, relativt låga beska och lite knäckiga och fruktiga smak.
  • Smakintensiv blåmögelost med hög sälta passar ihop med sötman i barley wine, kvadrupel.
  • Till veteöl eller spontanjäst syrlig geuze fungerar frisk getost bra.

Ale i belgisk stil som passar till hårdostar 
Ale som passar till grönmögelost
Veteöl som passar till getostar
Syrlig öl som passar till getostar

Plockmat till öl: salta charkuterier

Charkuterier är ofta mer eller mindre salta och passar därför till öl som har lite mer beska. Till exempel india pale ale eller tjeckisk, alternativt tysk pilsner. Var försiktig med kryddstarka korvar till öl med mycket beska då hettan i förstärker ölets beska.

IPA som passar till charkuterier
Pilsner som passar till charkuterier 

Några principer för öl till snacks

All öl är i princip kryddat med humle som gör ölet beskt. Beska förstärks av heta kryddningar, syrliga, salta och söta maträtter. Därför är det bra att hålla lite koll på hur ölet smakar.

Ett enkelt sätt är att titta på hyllkantsetiketten. Där anger vi alltid beska, fyllighet och sötma på smakklockorna för öl.

I dag gör många bryggare sina öl väldigt beska, till exempel India pale ale, IPA i amerikansk stil och ibland även veteöl. De beskaste varianterna med påtaglig beska kan vara svåra att kombinera med mat och fungerar bäst som sällskapsdryck.