Flambera med sprit
Flambering betyder att kött, fisk eller crêpes suzette snabbt får brinna i sprit. Här får du tips om vilka drycker som passar bäst till flambering.
Flambering
Kött, fisk och efterrätter flamberas oftast i smakrik sprit som cognac eller annan brandy, whisky eller calvados. Under flamberingen bränns alkoholen bort och de runda, smakrika aromerna blir kvar.
Sprit för flambering
Kolla igenom vårt sortiment: cognac, brandy, whisky, calvados eller rom.
Här kan du läsa mer om sprit och sås, och sprit som smaksättare.
Vanliga rätter:
- flamberad tournedos
- flamberad efterrätt
- flamberad banan
- flamberad ananas
- flamberade räkor
I desserter kan du även använda fatlagrad rom (gott till banan), eller starkare likörer. Crêpes suzette flamberas oftast i citruslikör av typen triple sec och till äppeldesserter används calvados.
Slösa inte bort din dyraste och bästa cognac till flamberingen. Det går lika bra med en enklare cognac eller brandy, viktigast är att den är smakrik och ordentligt fatlagad.
Hur flamberar man?
För säkerhets skull – var minst två personer på plats när det ska flamberas.
- Använd sprit med hög alkoholhalt, 40 procent eller högre.
- Se till att själva maten är färdiglagad och ligger i stek- eller traktörpanna av gjutjärn eller koppar.
- Slå 5–10 cl sprit från decilitermått över den varma maten. Pannan får inte vara för het, då riskerar spriten att koka i stället. Däremot ska spriten bli lite varm.
- Antänd spriten. Se till att du inte står under köksfläkten eller i närheten av något brännbart. Sprit antänds fort och lågorna är svåra att se. Akta ansiktet och var beredd med ett lock om olyckan skulle vara framme!
- Låt spriten brinna ut. Servera.