Välj dryck till tapas
Tapas – Spaniens älskade plockmat som rymmer allt från oliver och chark till vitlöksdoftande räkor och heta boquerones. Här får du tips om vilka drycker som passar till de olika slags smårätterna.
Välj vin med viss sötma
Ett friskt vitt vin eller rosévin med viss sötma balanserar syra, umami och sälta i smårätterna. Ett mousserande går också bra till, gärna i smakrik stil som cava, champagne eller liknande med samma tillverkningssätt. Rött vin bör inte vara för kraftigt och strävt.
Vitt vin till tapas
Rosévin till tapas
Mousserande till tapas
Rött vin till tapas
Öl till tapas
Veteöl som till exempel hefeweizen eller ljus lager i internationell stil brukar matcha de flesta tapas. Beskan behöver vara låg eftersom många tapasrätter innehåller grundsmaken umami som förstärker ölets beska. Ölets milda smak och kolsyran möter också matens olika smaker och konsistenser bra.
Veteöl till tapas
Ljus lager till tapas
Traditionen säger sherry
Gör som spansk tradition bjuder – välj en torr sherry till smårätterna, till exempel en fino eller manzanilla. Aromerna av äpple och jäst passar till lättare och saltare tapasrätter som oliver, boquerones, vitlöksfrästa räkor och salta mandlar. Syran och sältan i maten gör att sherryn upplevs som fruktigare.
Sherry till lätta och salta tapas
Till mustigare tapasrätter som salta potatisar med mojo rojo, svamp, nötter och ostar passar sherrystilarna amontillado eller oloroso. Tack vare sin nötighet och aromer av torkad frukt matchar de smakrika tillbehör.
Alkoholfria till tapas? Si!
För den som väljer alkoholfritt till tapas finns många bra alternativ. Mousserande, vin eller öl? Det beror på vad du själv föredrar. Ett tips kan vara att inte välja en alltför söt dryck, så ställ in smakklockan för sötma på max 3. Här hittar du ett urval: