Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatKombinera dryck och mat

Välj dryck till tapas

Välj dryck till tapas

Kunskap & Inspiration

Välj dryck till tapas

Tapas – Spaniens älskade plockmat som rymmer allt från oliver och chark till vitlöksdoftande räkor och heta boquerones. Här får du tips om vilka drycker som passar till de olika slags smårätterna.

Välj vin med viss sötma

Ett friskt vitt vin med viss sötma balanserar syra, umami och sälta i smårätterna.

Vitt vin till tapas

Rosévin med viss sötma och hög fruktsyraklocka passar till olika slags tapas: syran i maten gör att vinet upplevs fruktigare och sältan i maten drar ner friskheten. Använder du Systembolagets smakklockor när du väljer vin? Ställ in syran på 9.

Rosévin till tapas

Mousserande vin passar också bra till. Det behöver inte vara cava, Spaniens svar på champagne, men välj ett som är smakrikt och i fylligare stil. Bubblorna lindrar både syra, umami och sälta i maten. Ställ in fylligheten på minst 5 och syran på minst 9 om du använder Systembolagets smakklockor.

Mousserande till tapas

Föredrar du rött vin? Till tapas med chark kan även ett kryddigt och mustigt spanskt vin från till exempel Rioja passa bra. Vinerna är nästan alltid fatlagrade, vilket kan ge dem lite ”charkaktiga” toner som speglar smårätternas smak bra.

Rött vin till tapas

Öl: ligg lågt med beskan

Veteöl som till exempel hefeweizen eller ljus lager i internationell stil brukar matcha de flesta tapas. Beskan behöver vara låg eftersom många tapasrätter innehåller grundsmaken umami som förstärker ölets beska. Ölets milda smak och kolsyran möter också matens olika smaker och konsistenser bra.

Veteöl till tapas
Ljus lager till tapas

Traditionen säger sherry

Gör som spansk tradition bjuder – välj en torr sherry till smårätterna, till exempel en fino eller manzanilla. Aromerna av äpple och jäst passar till lättare och saltare tapasrätter som oliver, boquerones, vitlöksfrästa räkor och salta mandlar. Syran och sältan i maten gör att sherryn upplevs som fruktigare.

Sherry till lätta och salta tapas

Till mustigare tapasrätter som salta potatisar med mojo rojo, svamp, nötter och ostar passar sherrystilarna amontillado eller oloroso. Tack vare sin nötighet och aromer av torkad frukt matchar de smakrika tillbehör.

Sherry till mustigare tapas

Alkoholfria alternativ? Si! 

För den som väljer alkoholfritt till tapas finns många bra alternativ. Mousserande, vin eller öl? Det beror på vad du själv föredrar. Ett tips kan vara att inte välja en alltför söt dryck, så ställ in smakklockan för sötma på max 3. Här hittar du ett urval:

Alkoholfria drycker till tapas