Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Dryck & Mat
Dryck i mat
Vin i mat
Vin i sås
Rött vin till rödvinssky

Kunskap & Inspiration

  • Världens mat
  • Kombinera dryck och mat
  • Smakskolan
  • Dryckesprovningar
  • Systembolaget Instagram live
  • Dryck i mat
  • Tilltugg och dryck
  • Vad passar till?
  • Dryckesplaneraren
  • Min smakprofil

Rött vin till rödvinssky

Ett rött vin till rödvinssky bör inte vara fatlagrat då det blir bitter smak. Välj gärna ett fruktigt och kryddigt vin för bästa smak. Vi tipsar också om enkelt recept på rödvinssky.

Recept på enkel rödvinssky

Det finns många bra recept på olika sajter, men ingredienser som behövs brukar vara följande:

  • Rödlök, olja, strösocker, rött vin, kalvfond, vatten, redning, salt och peppar.
  • Skala, skiva och fräs löken i olja, tillsätt socker och fräs till ljusbrun färg.
  • Tillsätt 3 dl rött vin och koka i cirka 10 minuter.
  • Tillsätt fond, vatten och koka ytterligare 5 minuter.
  • Sila av, red med majsstärkelse och lite vatten, salta och peppra.

Att tänka på

Det röda vinet kan vara fruktigt eller kryddigt, men inte vara fatlagrat. Fatlagrat vin ger en besk/bitter smak när det har kokat ner. Om du vill ha vegansk rödvinssky så kan du ersätta kalvfonden med grönsaksfond samt välja ett veganskt rött vin.

Mer såser

Här hittar du enkelt recept och tips på röda viner till rödvinssås. Och här finns mer information om vin i sås.

Panna på gasspis . En slev öser sås över stekta kantareller.

Mycket syra, lite fat

Rätt vin i såsen