Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatKombinera dryck och mat

Dryck till ost

Dryck till ost

Kunskap & Inspiration

Dryck till ost

Ostar har olika smaker och konsistenser. Vissa är salta, mögliga eller har mjuk, gräddig smak. Andra är hårda eller mer smuliga i strukturen. Många har tydlig syra. Här tipsar vi om passande drycker till olika ostar.

Vin till ost

Färskost

Till färskost som mozzarella och feta funkar allt från vitt vin från smaktypen Friskt & Fruktigt, rött vin inom kategorin Mjukt & Bärigt till mousserande vin. Syran i både ost och vin möts bra och den här typen av lätta ostar kräver inte så smakrika viner.

Vitt vin till färskost
Mousserande vin till färskost
Rött vin till färskost

Hårdost

Hårdostar som cheddar, comté, parmesan och gruyère passar bra tillsammans med vita viner från smaktypen Fylligt & Smakrikt, eller röda och aningen sötfruktiga viner av amaronetyp inom Kryddigt & Mustigt. Ett fruktigt & smakrikt rött vin matchar också bra. Smakrika ostar trivs bra tillsammans med smakrika rödviner.

Vitt vin till hårdost
Rött vin till hårdost

Vitmögelost

Till mild vitmögelost som till exempel brie eller camembert kan du välja ett rött vin ur smaktypen Mjukt & Bärigt eller ett vitt från Friskt & Fruktigt.

Mer smakrika vitmögelostar som brie de meaux matchar bra med ett vitt från smaktyperna Druvigt & Blommigt eller Fylligt & Smakrikt.

Rött till mild vitmögelost
Vitt vin till mild vitmögelost
Vitt vin till smakrik vitmögelost

Kittost

Kittostar som taleggio, port salut och morbier passar bra tillsammans med ett aromatiskt vitt vin. Dessa hittar du inom smaktypen Druvigt & Blommigt. Använder du våra smakklockor när du söker fram ett vin? Ställ in sötman på 3-7. 

Vitt vin till kittost

Getost

Till syrliga getostar passar en frisk sauvignon blanc som hand i handske. Viner av den druvan hittar du för det allra mesta i smaktypen Friskt & Fruktigt. Getosten är lätt och syrlig och möter vinets syra bra.

Vitt vin till getostar

Grön- och blåmögelost

Smakrika och salta mögelostar behöver sötma i vinet för balans – till exempel ett sött vitt vin eller ett sött rödvin. Grundregeln är att smakrik dryck passar till smakrik ost och att sötma möter sälta. 

Sött vitt vin till grönmögelost
Sött rött vin till grön- och blåmögelost

Öl till ost

Färskost

Till färskost passar syrliga öl som gueuze eller veteöl. Grundregeln? Syrlig dryck balanserar syrlig mat!

Gueuze till färskost
Veteöl till färskost

Hårdost

Hårdostar kan passa bra med ale, till exempel en IPA eller APA. Även om IPA ofta har en tydlig beska kan den också ha sötma och tropiska aromer som möter sältan i starka hårdostar. 

En söt, mörk och smakrik ale, till exempel barley wine, matchar också fint, och även mörk ale i belgisk stil som trappist- eller klosteröl. Ostarna är smakrika precis som den här typen av öl.

Öl till hårdost

Vitmögelost

Till vitmögelost som brie och camembert passar veteöl, ljus och syrlig ale i belgisk stil eller ljus lager.

Veteöl till vitmögelost
Ale till vitmögelost

Kittost

Kittostar är smakrika och har sälta. Till dem passar till exempel en ale i belgisk stil med lite sötma.

Öl till kittost

Getost

Syrliga getostar passar bra tillsammans med en syrlig öl eller en ljus veteöl.

Syrlig öl till getost
Veteöl till getost

Grön- och blåmögelost

Till mögelostar kan du gärna prova en fruktöl med sötma eller ett barley wine med sötma. Sötman balanserar ostarnas smakrikedom och sälta.

Öl till grönmögelost

Cider till ost

Fransk cider brukar ha mogna smaker och lite "stallig" karaktär vilket gör att den går bra till kittostar och hårdostar. Den brittiska stilen med mer ren äppelsmak fungerar bäst med milda vitmögelostar.

Cider till ost

Portvin till ost

Rött portvin är sött och smakrikt och passar bäst till smakrika ostar som stilton, roquefort eller saint agur. Även här är det sötman som balanserar ostarnas smakrikedom och sälta.

Rött portvin till mögelost

Sherry till ost

Sherry kommer både i torr och söt stil, och med eller utan oxiderad karaktär.

Till mildare ostar passar torr, lätt sherry bäst. Serverar du mer smakrika ostar som pecorino, camembert, comté, gruyère och appenzeller kan en utvecklad sherry med nötig smak vara fin till.

Sherry till ostar

Frukt- och starkvin till ost

Fruktviner och övrigt starkvin kan skapa lyckade kombinationer med många salta, mer smakrika ostar eftersom dryckens sötma kompletterar ostens sälta: körsbärsvin till en grönmögelost, mild sötsyrlig smak av hjortron till vitmögelost eller äppelvin till lagrad hårdost. Till lagrade hårdostar kan även mjöd med sötma från honung passa.

Fruktvin till hård- och mögelost
Starkvin till hård- och mögelost
Mjöd till lagrad hårdost

Alkoholfritt till ost

Våra alkoholfria drycker går utmärkt till olika ostar, som till exempel cider och äppelmust till kitt-, hård- eller vitmögelostar. Veteöl går bra till get- eller färskostar och till en smakrik grönmögelost funkar en söt äppelmust fint. Minnesregeln är att frisk dryck balanserar frisk mat – syra möter syra på ett bra sätt.

Alkoholfri cider och äppelmust till ost
Alkoholfri söt must till ost