Rödvinssås
Vilket vin passar bäst till rödvinssås? Vinet bör inte vara så strävt och helst inte fatlagrat. Här får du tips på viner, ett enkelt recept och vad du ska tänka på för att göra den bästa rödvinssåsen.
Recept på enkel och klassisk rödvinssås
Här kommer enkelt beskrivet recept med ingredinser som brukar behövas:
- Skala och hacka/skiva schalottenlök och morot. Fräs i smör ett par tre minuter, tillsätt sedan en matsked tomaturé och fräs ytterligare en minut.
- Tillsätt socker och balsamvinäger och låt reducera.
- Tillsätt sedan cirka 4 1/2 deciliter rött vin och låt reducera.
- Häll i kalvfond, eventuell soja, och vatten.
- Sila och red såsen, salta och pepra efter smak.
Rödvinssås med grädde
För att runda av syran i såsen kan man tillsätta grädde innan redning. Tillsätt grädden pö om pö och smaka av för att passa din smak.
Vegansk rödvinssås
Om du byter ut kalvfonden med grönsaksfond samt använder veganskt rödvin, så får du en enkel vegansk rödvinssås. Veganska rödviner hittar du här.
Att tänka på kring rödvinssås
Ju mer man reducerar såsen (koka bort vätska) desto mer smakar den och tjocknar. Grädde med för lite fett riskerar att såsen skär sig, så använd gärna grädde med hög fetthalt.
Undvik gärna röda viner för med mycket smak av fatlagringen, då det finns risk att såsen blir lite bitter.