Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatKombinera dryck och mat

Dryck till fläskkött

Dryck till fläskkött

Kunskap & Inspiration

Dryck till fläskkött

Fläskkött kommer från tamgrisen och kan tillagas på en mängd olika sätt: stekt, grillat, i grytor och som färs. Lagom besk öl är ett säkert dryckesval, liksom medelfylliga rödviner och kraftiga vita viner.

 

Mångsidigt med mild smak – så skulle fläskkött kunna sammanfattas. Sett till konsistens är fläskkött lättare och ljusare än nötkött. Själva köttet är magert men många styckningsdetaljer har en fettkappa.

Vin till fläskfilé

Fläskfilé är en saftig, men inte speciellt fet del av grisen. Den går att tillaga på en mängd olika sätt, exempelvis helstekt, späckad eller i ugn. Vitt vin i smaktypen Fylligt & Smakrikt är ofta en lämplig kompanjon, liksom ett Mjukt & Bärigt eller Kryddigt & Mustigt rött vin av det lättare och mjukare slaget. Passar rosévin till fläskfilé? Javisst, välj ur kategorin Fruktigt & Smakrikt.

Vitt vin till fläskfilé
Rött vin till fläskfilé
Rosévin till fläskfilé

Öl till fläskfilé 

Tillbehören styr förstås men smakrik ale i belgisk stil brukar passa bra, liksom ljus eller mellanmörk lager med måttlig beska. 

Öl till fläskfilé

Vin till fläskkarré och revbensspjäll

Till grillad eller stekt fläskkarré och revbensspjäll passar ett medelfylligt rött vin från smaktyperna Fruktigt & Smakrikt eller Kryddigt & Mustigt. Det röda möter den lite brända stekytan på ett bra sätt. Ju mer söta och starka inslag i såsen, desto bättre passar fruktiga, generösa viner med balanserad strävhet. Ett fatlagrat vitt vin av typen Fylligt & Smakrikt passar också bra.

Rött vin till fläskkarré
Vitt vin till fläskkarré

Öl till fläskkarré och ribs – tänk mörk ale

Föredrar du öl så är en smakrik ale en bra kombo, exempelvis IPA, APA, bitter eller en mellanmörk lager med måttlig beska. En mörkare ale i belgisk stil går också bra.

Öl till fläskkarré

Cider till skinkstek, fläsklägg och köttbullar

Cider med någon sötma och syra fungerar fint till svensk husmanskost som är fet och salt. Passande rätter kan vara skinkstek med äppelmos, rotmos med fläsklägg eller köttbullar med lingon. Sötman i en fruktig cider kompletterar sältan i köttet, sötman i moset och de syrliga lingonen. Kolsyran lättar även upp det feta.

Cider till husmanskost med fläsk

Alkoholfritt till fläskkött

Aromer av äpple passar mycket bra till rätter av fläsk så äppelmust utan för mycket sötma är ett säkert val med 0,0 procent alkohol. Även must på mörka bär kan hävda sig väl i detta sammanhang, liksom vin och öl utan alkohol.

Must till fläskkött