Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatVärldens mat

Dryck till svensk mat

Dryck till svensk mat

Kunskap & Inspiration

Dryck till svensk mat

Gravad lax, isterband, och raggmunk med fläsk: svensk husmanskost präglas av sötma, fett, syrlighet och sälta. Till den här typen av husmanskost är öl ofta ett bra val för att möta smakerna.

Från början är vår husmanskost traditionell, enkel bondmat som konserverades med hjälp av salt, socker, syra eller rökning för att öka hållbarheten. De smakerna påverkar vilken dryck som bäst passar till – då som nu.

Öl möter sältan i husmanskost

För att matcha sältan i svensk husmanskost är en ljus eller mörk lageröl med måttlig beska ett bra val: prova en pilsner i tysk/tjeckisk stil, dortmunder eller en helles. Även ale i brittisk stil – bitter, mild, amber ale och pale ale – passar till svensk klassiska kötträtter.

Öl passar också bra genom att kolsyran lättar upp matens feta inslag.

Lageröl till svensk husmanskost
Ale till svensk husmanskost

Vin till husmanskost – välj sötma

Från syrliga, beska lingon till svensk sötstark senap: många av våra traditionella tillbehör till husmanskosten är vinfientliga. Det kan också vara svårt att matcha själva rätterna med vin.

Vill du ändå prova? Var försiktig med tillbehören och välj ett vitt vin med sötma i från smaktypen Friskt & Fruktigt eller Druvigt & Blommigt.

Vitt vin till svensk husmanskost

Umami sätter dryckesvalet

Inläggningar är vanliga i det klassiska svenska köket, och de är ofta både salta och syrliga – till exempel inlagd sill.

Som all fet fisk innehåller sill mycket umami, och den gör att beskan i en dryck kommer fram mer. Därför är det bra att välja en smakrik ljus eller mörk lager med måttlig beska till.

Om sillen däremot ligger i en sås av majonnäs, crème fraîche eller gräddfil tar de feta inslagen hand om beskan och en öl med tydlig beska går bra till. Beska funkar på samma sätt som syra: genom att den "hackar" fett lättar den upp många tunga rätter.

Torr äppelcider passande doldis

En torrare äppelcider till vår svenska husmanskost matchar också bra. Serverar du till exempel köttbullar med lingonsylt eller rotmos med fläsklägg hjälper både fruktigheten och kolsyran i cidern till att lätta upp matens tyngd.

Torr cider till svensk husmanskost

Alkoholfritt fram på matbordet

Många av våra alkoholfria alternativ som öl, cider och must går också bra till husmanskost.

Alkoholfri öl
Alkoholfri cider
Must