Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Dryck & Mat
Smakskolan
Rosévin till mat

Kunskap & Inspiration

  • Världens mat
  • Kombinera dryck och mat
  • Smakskolan
    • Grundsmaker
      • Konsistens
        • Aromer
          • Vitt vin till mat
            • Rött vin till mat
              • Öl till mat
                • Mousserande till mat
                  • Rosévin till mat
                    • Cider till mat
                      • Fem tips som räddar middagen
                      • Dryckesprovningar
                      • Systembolaget Instagram live
                        • Dryck i mat
                        • Tilltugg och dryck
                        • Vad passar till?
                          • Dryckesplaneraren
                            • Min smakprofil

                              Rosévin till mat

                              Rosévin har sällan någon strävhet, trots att det görs på blå druvor. Vi har två smaktyper Friskt & Bärigt samt Fruktigt & Smakrikt och vinerna passar till olika sorts maträtter.

                              Förr i tiden sas det lite elakt om rosévin att det "passade till allt men inte var gott till något". Idag vet vi bättre – rosévin passar ofta mycket bra till mat och kan göra både det röda och det vita vinets jobb. 

                              Läs mer om hur rosévin tillverkas

                              Friskt & Bärigt rosévin: Tänk vitt

                              Rosévin ur kategorin Friskt & Bärigt har grundmaksmässigt mycket gemensamt med vitt vin. De är lätta, friska och torra men aromerna drar åt röda bär och torkade örtkryddor. Dessa bleka roséviner har blivit mycket populära runt om i världen och fungerar bra som aperitif eller till:

                              • Fiskgrytor
                              • Grillade skaldjur
                              • Tapas
                              • Matiga sallader
                              • Kycklingrätter

                              Friskt & Bärigt rosévin till asiatiskt

                              Friskheten och avsaknaden av strävhet gör att Friskt & Bärigt rosévin även passar bra till asiatiska smaker, exempelvis chiliheta räkor eller friterade räkor med sötsur sås.

                              Friskt & Bärigt rosévin i sortimentet

                              Fruktigt & Smakrikt rosévin: Tänk rött

                              Fruktigt & Smakrikt rosévin är fylliga med fruktiga toner och har ibland en liten sötma. De bjuder på ett bra samspel med rätter där ett lättare rödvin också skulle nå framgång, som mager fisk, många vegetariska rätter och ljusare kött med lite fetare tillbehör. Många kycklingrätter med het kryddning passar bra ihop med ett fruktigt rosévin med lite restsötma.

                              Fruktigt & Smakrikt rosévin till grillat

                              Fruktigt & smakrikt rosévin har många fördelar när det kommer till grillning. Dels har denna smaktyp en fyllighet, dels ofta en viss sötma som möter både rökaromen som kryddigheten från många marinader. Samtidigt har rosévin, precis som vita viner, en pigg syra.

                              Fruktigt & Smakrikt rosévin passar bra till:

                              • Grillad tonfisk eller marulk
                              • Grillade rot- och grönsaker
                              • Grillat fläskkött som karré eller filé
                              • Grillad halloumi

                              Fruktigt & Smakrikt rosévin i sortimentet

                              Rosévin till chilihetta och buffé 

                              Rosévin med lite sötma fungerar dels till lättare rätter som tilltugg och buffémat, dels till mat med lite hetta. Rosévinets friska, lätta smak förstärker inte starka och heta kryddor som sträva rödviner gör, utan neutraliserar istället gommen.

                              Läs mer om smakklockor och smaktyper för rosévin

                              Röda smakklockor. mönster i olika nyanser av lila.

                              Smakskolan

                              Kombinera rött vin med mat

                              Närbild på en hängande klase med gröna druvor.

                              Smakskolan

                              Kombinera vitt vin med mat