Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatSmakskolan

Cider till mat

Cider till mat

Kunskap & Inspiration

Cider till mat

Till vissa maträtter kanske varken vin eller öl känns helt rätt. Då kan cider – torr eller söt – vara lösningen.  

Varför passar cider till mat?


Cider har många fördelar när det kommer till mat- och dryckeskombinationer: syra, viss sötma, upplyftande bubblor och fruktiga aromer av färska eller mogna äpplen eller päron. Det faktum att cider saknar strävhet och beska gör att chilihettans fallgropar dessutom kan undvikas.

Vegetariska rätter är exempelvis enkla att kombinera med cider – medan ett rött vin ofta blir för strävt och öl kan upplevas för beskt. Syrliga rätter med lite sötma eller inslag av frukt finner ofta en kompis i cider och arommässigt passar äpple bra till svensk husmanskost. Sötman gör också att cider passar het och kryddstark mat, gärna asiatiskt. 

Vad äter man till cider?

Cider och ljust kött 

Rätter av kyckling och fläsk, trivs bra tillsammans med cider, liksom vissa viltfågelrätter som exempelvis fasan. Konsistensmässigt är ljust kött lättare och kräver därför inte sträva tanniner från rött vin. Dessutom passar fläsk och fågel rent arommässigt bra till äpple.

Torr cider till husmanskost 

Traditionell svensk husmanskost präglas av sälta och som tillbehör serveras ofta ättiksyrade grönsaker eller rårörda lingon med lite kärvhet. Inte alltid helt vinvänligt, men då kan torr äppelcider vara lösningen. Äpple är också en vanlig ingrediens i husmanskost, vilket gör arommatchningen ännu bättre.

Torr cider är alltså en mycket passande dryck till klassiker som: 

 • Rotmos med fläsklägg
 • Wallenbergare med  rårörda lingon
 • Skinkstek med äppelmos
 • Plommonspäckad fläskkarré
 • Köttbullar med lingon
 • Pyttipanna med rödbetor
 • Ärtsoppa
 • Kåldolmar 

Ost passar till mogen cider

Cider och must med mogen ton av röda äpplen och halm är en utmärkt följeslagare till vitmögelostar, hårdostar och kittostar. Den svenska ostbrickan, med många olika sorters ostar, kan här finna en följeslagare som passar nästan alla ostar. Lär dig mer om cider och ost. 

Cider till grillad mat

Till grillade rätter av kött, fisk, fågel och grönsaker är cider en passande dryck. Fruktiga och chiliheta inslag i form av glaze och marinader, som ofta gör att exempelvis ett rött vin upplevs för strävt och ”surt”, möter inget motstånd i cider med sin låga alkoholhalt och lilla sötma.

Tänk lokalt!

Det är aldrig fel att tänka lokalt när dryck och mat ska kombineras. Varifrån kommer rätten? Görs det av tradition någon dryck där? Är svaret ja är chansen god att dessa passar bra ihop. 

Norra Frankrike är klassisk cidermark och den inhemska cidern passar bra till nordfranska specialiteter som crêpes och galetter med olika fyllningar. Normandie är ju känt för både cider och ost så den franska cidern blir en naturlig kompanjon till brie och camerbert. 

Till klassisk engelsk pubmat passar engelsk cider utmärkt. Några exempel är:

 • Shepard´s pie
 • Fish n´chips
 • Bangers n´mash
 • Toad in the hole

Den kruttorra cidern i Asturien används både i och till den lokala specialiteten ciderkokt torsk. 

Cider i mat

Det går utmärkt att laga mat på cider. En frisk cidersås till passar till fasan, kyckling eller fläsk och det går även bra att pochera fisk i cider. Tips: I stället för att koka musslorna i torrt, vitt vin eller syrlig öl går det att använda riktigt torr och frisk äppelcider. Lär dig mer om dryck i mat.

Söt cider och blanddryck passar till dessert 

Det är sött, friskt och innehåller bubblor. Alltså finns alla komponenter på plats för att söt cider och blanddryck ska fungera till lätta, friska efterrätter. Dessutom är dessa söta drycker ofta smaksatta, vilket gör att det går att jobba med aromharmoni på ett helt annat sätt. 

Desserter baserade på glass, sorbet och smaksatta med frukt eller bär kan alltså med fördel kombineras med söt cider och blanddryck.