Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatTilltugg och dryck

Tilltugg till vin

Tilltugg till vin

Kunskap & Inspiration

Tilltugg till vin

Kycklingklubbor till vitt vin och skaldjur till bubbel är bara några exempel på passande tilltugg till vin. Här får du tips på fler tilltugg som passar att servera till rött, vitt, rosé och mousserande vin.

Salta och feta tilltugg till rött vin

Rött vin från smaktypen Mjukt & Bärigt eller lätt, friskt vin från smaktyperna Fruktigt & Smakrikt eller Kryddigt & Mustigt fungerar bra att kombinera med salta och feta tilltugg.

Välj gärna: enklare tilltugg som kycklingklubbor, charktallrik eller någon typ av lantpaté.

Tilltugg till vitt vin

Vita viner från smaktypen Fylligt & Smakrikt är ofta fatlagrade och fungerar bra till smakrika tilltugg.

Välj gärna: kycklingklubbor, charktallrik eller smakrika hårdostar.

Vita viner från smaktypen Friskt & Fruktigt passar i sin tur bra till syrliga ostar. Vin på druvan sauvignon blanc är ett tips. Tilltugg med skaldjur fungerar bra till exempelvis riesling, muscadet eller grüner veltliner.

Välj gärna: get- och fårost och olika typer av skaldjur.

Tilltugg och snacks till rosévin

Rosévinerna har vi delat i två olika smaktyper: Friskt & Bärigt och Fruktigt & Smakrikt.

Vinerna i första smaktypen är örtiga med frisk syra och ljusa i färgen. De är inte så fylliga, men kan ändå smaka mycket.

Välj gärna: snittar på skaldjur och olika tapas.

Roséviner i smaktypen Fruktigt & smakrikt går bra tillsammans med tilltugg som är lite fetare.

Välj gärna: kycklingklubbor eller paté.

Tilltugg till mousserande vin

Mousserande viner kan variera mellan att vara torra eller ha en hel del sötma. Oftast är de torra och de fungerar också bäst tillsammans med tilltugg.

Välj gärna: skaldjur, ostar av får- eller getmjölk, eller varför inte chips som du dippar i citronkryddad crème fraiche och löjrom? Enkelt och gott.

Grundsmaker och smakklockor 

Vill du bli bra på att kombinera mat och dryck? Då är det bra att ha lite koll på grundsmakerna: sött, surt, salt, beskt och umami.

Våra smakklockor för vin anger sötma för vitt vin, rosévin och mousserande, fyllighet, fruktsyra och för rött vin även strävhet. Dessa smakegenskaper påverkar hur kombinationen blir.

Exempel: Ett väldigt strävt rödvin till söt och stark thaimat kommer inte smaka gott. Sötman och hettan i maten förstärker strävheten i vinet medan strävheten förhöjer chilihettan.