Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatTilltugg och dryck

Cider till ostbrickan – kombinera rätt

Cider till ostbrickan – kombinera rätt

Kunskap & Inspiration

Cider till ostbrickan – kombinera rätt

Rött vin och ostbricka är en kär gammal klassiker, men passar egentligen inte särskilt bra ihop. Vi slår istället ett slag för att matcha cider till ostbrickan. Här guidar vi dig rätt bland smakerna.

Sött är rätt till osten

Att matcha den klassiska ostbrickan med en enda dryck är inte det enklaste. Gräddigt, salt, syrligt och mögligt är bara några av smakerna som dyker upp på ostbrickan. Ett rött vin kan ofta upplevas kärvt och strävt i den konstellationen. Därför väljer restauranger ofta ett passande vitt vin, men en torr till halvtorr cider är ett minst lika bra val. Cider passar till flera av ostbrickans klassiker.

Vitmögelost till torr och halvtorr cider

I familjen vitmögelost hittar vi bland annat brie, camembert och brillat savarin. De flesta vitmögelostarna är milda och krämiga. Men det finns också betydligt mer smakrika varianter gjorda av opastöriserad mjölk.

Till smakrika, feta och krämiga vitmögelostar passar en torr eller halvtorr cider, med eller utan alkohol.

Cider som passar till vitmögelost 

Kittost passar till cider

Port salut, taleggio, münster och morbier är några vanliga exempel på kittostar. De tillverkas av komjölk och kännetecknas av orangefärgat skal, stallig doft och en len och krämig konsistens. Beroende på ursprung och lagringstid kan de variera mycket i smakstyrka och doft – från milt och fruktigt till beska och stallaromer. 

En smakrik dryck med lite kryddiga aromer passar fint till kittosten. I ciderhyllan väljer vi en torr eller halvtorr cider.

Cider som passar till kittost 

Getost – fin smakkombo med cider

Några vanliga getostar är chévre, crottin de chavignol och sainte-maure. Det finns många typer av ostar som är gjorda på getmjölk, till exempel färskost, hårdost och vit- och blåmögelost. Smakvariationen är alltså stor, men gemensamt för alla är att de har en distinkt syrlig smak.

Ostens höga syra passar tillsammans med drycker som också har hög syra. En torr eller halvtorr cider passar bra till getostarna.

Cider som passar till getost 

Fler tips till ostbrickan

  • Välj gärna dryck först och leta passande ostar sedan istället för tvärtom. Det gör det enklare att matcha smakerna så de lyfter varandra.
  • Var inte rädd för att kombinera ostbrickan med söta tillbehör som söta kex, marmelader, honung och söta frukter. Det balanserar sältan och umamin som finns i osten. Söta tillbehör passar bra till söta drycker.
  • Plocka gärna ut ostarna ur kylen en till två timmar innan de ska ätas. Smakerna kommer fram bättre i rumstemperatur.