Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Dryck & Mat
Världens mat
Dryck till kinesisk mat

Kunskap & Inspiration

  • Världens mat
    • Afrikansk mat
      • Amerikansk mat
        • Argentinsk mat
          • Brittisk mat
            • Fransk mat
              • Grekisk mat
                • Indisk mat
                  • Italiensk mat
                    • Japansk mat
                      • Karibisk mat
                        • Kinesisk mat
                          • Koreansk mat
                            • Libanesisk mat
                              • Medelhavsmat
                                • Mexikansk mat
                                  • Spansk mat
                                    • Svensk mat
                                      • Thailändsk mat
                                        • Vietnamesisk mat
                                        • Kombinera dryck och mat
                                        • Smakskolan
                                        • Dryckesprovningar
                                        • Systembolaget Instagram live
                                          • Dryck i mat
                                          • Tilltugg och dryck
                                          • Vad passar till?
                                            • Dryckesplaneraren
                                              • Min smakprofil

                                                Dryck till kinesisk mat

                                                Det kinesiska köket är inte ett – utan flera. Maten är av vitt skilda stilar beroende på vilken region den kommer ifrån. Här tipsar vi om drycker som passar till olika typer av rätter.  

                                                Öl till kinesisk mat – se ljust på lager

                                                I det kantonesiska köket i södra Kina är det vanligt med ångkokta knyten fyllda med kött, skaldjur, grönsaker eller svamp. De serveras i smakrik buljong eller med söta, salta och heta såser som ofta är smaksatta med umamirik soja och ingefära. Wok med smak av ingefära och chili är en annan vanlig rätt.

                                                Ljus lager i internationell stil eller veteölet hefeweizen är ett bra dryckesalternativ för att möta matens hetta.

                                                Ljus lager till kinesisk mat
                                                Hefeweizen till kinesisk mat 

                                                Vin till kinesisk mat – bra med sötma

                                                Föredrar du vin till maten? Välj då ett vitt med en aning sötma från smaktyperna Druvigt & Blommigt eller Friskt & Fruktigt. Ett mousserande vin i inte alltför torr stil brukar också gå bra ihop med det kantonesiska kökets smaker.

                                                Vitt vin till kinesisk mat
                                                Mousserande till kinesisk mat

                                                Het mat från Szechuan – ha koll på ölets beska

                                                Mat från provinsen Szechuan är nästan raka motsatsen: nudlar och wok smaksatta med riktigt heta kryddor, framförallt szechuanpeppar. Här passar ljus lager med liten beska bäst till. Är beskan för hög förstärks hettan i maten.

                                                Vill du hellre servera vin kan ett vitt med en liten sötma i kategorin Druvigt & Blommigt eller Friskt & Fruktigt passa.

                                                Öl till kryddhet kinesisk mat
                                                Vitt vin till kryddhet kinesisk mat

                                                Sött och surt matchar bra med öl

                                                Den europeiska tolkningen av kinesisk mat är ofta sötsur: tänk många rätter som serveras på en klassisk kinakrog. Sweet & sour påminner faktiskt mycket om nordisk husmanskost genom det sätt båda använder sig av kontrasten sötma – syra.

                                                Till dessa maträtter brukar öl med liten beska också vara den bästa drycken. Ett vitt vin med viss sötma och hög syra kan också passa.

                                                Öl till sötsura rätter
                                                Vitt vin till sötsura rätter

                                                Alkoholfria alternativ

                                                Vill dricka gott utan alkohol till kinesisk mat? Grönt te är bra på att ta ner hettan i maten.

                                                För dig som vill servera vin, prova rieslingen Eins Zwei Zero som passar bra med sin anade sötma och elegans. Även Natureo, ett vitt vin på druvan muscat möter fint.

                                                Föredrar du alkoholfri öl är alkoholfri witbier ett bra alternativ om maten är kryddstark.  

                                                Skål med vegetarisk Bibimbap.

                                                red hot chilipeppers

                                                Dryck till koreansk mat

                                                Grillad revben på plåt, timjankvist och limeklyftor

                                                Pinot gris till gris?

                                                Dryck till fläsk