Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatVärldens mat

Dryck till kinesisk mat

Dryck till kinesisk mat

Kunskap & Inspiration

Dryck till kinesisk mat

Det kinesiska köket är inte ett – utan flera. Maten är av vitt skilda stilar beroende på vilken region den kommer ifrån. Här tipsar vi om drycker som passar till olika typer av rätter.  

Öl till kinesisk mat – se ljust på lager

I det kantonesiska köket i södra Kina är det vanligt med ångkokta knyten fyllda med kött, skaldjur, grönsaker eller svamp. De serveras i smakrik buljong eller med söta, salta och heta såser som ofta är smaksatta med umamirik soja och ingefära. Wok med smak av ingefära och chili är en annan vanlig rätt.

Ljus lager i internationell stil eller veteölet hefeweizen är ett bra dryckesalternativ för att möta matens hetta.

Ljus lager till kinesisk mat
Hefeweizen till kinesisk mat 

Vin till kinesisk mat – bra med sötma

Föredrar du vin till maten? Välj då ett vitt med en aning sötma från smaktyperna Druvigt & Blommigt eller Friskt & Fruktigt. Ett mousserande vin i inte alltför torr stil brukar också gå bra ihop med det kantonesiska kökets smaker.

Vitt vin till kinesisk mat
Mousserande till kinesisk mat

Het mat från Szechuan – ha koll på ölets beska

Mat från provinsen Szechuan är nästan raka motsatsen: nudlar och wok smaksatta med riktigt heta kryddor, framförallt szechuanpeppar. Här passar ljus lager med liten beska bäst till. Är beskan för hög förstärks hettan i maten.

Vill du hellre servera vin kan ett vitt med en liten sötma i kategorin Druvigt & Blommigt eller Friskt & Fruktigt passa.

Öl till kryddhet kinesisk mat
Vitt vin till kryddhet kinesisk mat

Sött och surt matchar bra med öl

Den europeiska tolkningen av kinesisk mat är ofta sötsur: tänk många rätter som serveras på en klassisk kinakrog. Sweet & sour påminner faktiskt mycket om nordisk husmanskost genom det sätt båda använder sig av kontrasten sötma – syra.

Till dessa maträtter brukar öl med liten beska också vara den bästa drycken. Ett vitt vin med viss sötma och hög syra kan också passa.

Öl till sötsura rätter
Vitt vin till sötsura rätter

Alkoholfria alternativ

Vill dricka gott utan alkohol till kinesisk mat? Grönt te är bra på att ta ner hettan i maten.

För dig som vill servera vin, prova rieslingen Eins Zwei Zero som passar bra med sin anade sötma och elegans. Även Natureo, ett vitt vin på druvan muscat möter fint.

Föredrar du alkoholfri öl är alkoholfri witbier ett bra alternativ om maten är kryddstark.