Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatTilltugg och dryck

Tilltugg till champagne och mousserande

Tilltugg till champagne och mousserande

Kunskap & Inspiration

Tilltugg till champagne och mousserande

Mousserande vin passar till många tilltugg tack vare sina bubblor och höga fruktsyra. Har du sött på tallriken är ett sött bubbel att föredra.

Tilltugg till frisk och fruktig champagne

Till den friska champagnen går fett, syra och salt bra till. Även krämiga och feta tilltugg gör sig bra till bubblorna som lättar upp känslan. Eftersom champagne är ett av de friskaste viner som finns behöver det du serverar till också möta upp med en touch av syra, till exempel från citron eller syrlig crème fraiche.

Tips på tilltugg:

  • Toast skagen.
  • Chips med dipp.
  • Snittar med fiskrom och crème fraiche.
  • Bruschetta med mozzarella och tomat.

Söta tilltugg till sött mousserande

Söt mat fungerar bra till asti eller söt champagne. Sötma i maten gör nämligen att drycken upplevs mindre sött och istället friskare och torrare. Ett torrt mousserande vin till söta tilltugg riskerar däremot att upplevas som alltför syrligt och torrt.

Välj gärna: jordgubbar, vit choklad, söta bakverk.

Torrt mousserande gillar sälta

Även champagner som beskrivs som torra har oftast lite sötma som gifter sig bra med salta tilltugg. Skaldjur som ostron och räkor är också fina tilltugg att bjuda på till den torra cavan, crémanten eller champagnen. Mousserande vin utan alkohol har ofta en liten sötma och är också ett bra val.

Välj gärna: milda ostar som brie och vitmögelost, skaldjur och salta snacks.

Smakrika tilltugg till mogen cava och champagne

Mogna mousserande viner, exempelvis cava och champagne, kommer bäst till sin rätt tillsammans med tilltugg som är krämiga, fylliga och brödiga. Prova till exempel skivad chèvreost på vitt bröd som fått gräddas en stund i ugnen och toppats med honung och timjan eller rosmarin.

Välj gärna: krämiga soppor som hummer- eller svampsoppa, snittar med chévreost.

Lär dig mer om mousserande vin