Vin i madeirasås
Vilken madeira i sås? De flesta madeiraviner går bra men har du inte madiera kan man ersätta med marsalavin, söt sherry eller balsamicovinäger och brunt socker.
Vilken madeira i såsen?
De flesta madeiraviner passar att ha i såsen, men kan vara bra att titta på våra sötmaklockor då det påverkar hur söt såsen blir.
Ersätta madeira i sås
Madeira används bland annat som matlagningsvin till sås, men även till desserter. I stället för madeiravin i sås kan du använda balsamicovinäger och brunt socker. Marsalavin eller söt mörk sherry kan också användas. Dock blir inte smaken exakt samma givetvis. Madeira går också bra att para ihop med svampsoppa, söta desserter eller till olika ostar.
Recept på madeirasås
Här kommer ett enkelt recept i grova drag:
- Skala och hacka gul lök, vitlök och morot, fräs i panna i olja.
- Tillsätt balsamicovinäger, madeiravin och lite socker, låt koka.
- Tillsätt kalvfond och låt koka ytterligare någon minut.
- Sila såsen och red den.
Att tänka på – madeira i sås
Madeiravin kan ha olika mycket sötma. Så med ett torrare vin i såsen kan det behövas mer socker och tvärtom – mindre socker än vad receptet anger. Smaka gärna av så att såsen passar din smak.
För att bibehålla aromerna kan du spara en del av madeiran och tillsätta den mot slutet när vinet och övriga ingredienser kokat ihop.
Om du ska servera ett moget rött vin till din mat, så är en madeirasås ett bättre val än rödvinssås gjort på ungt rött vin. Rödvinets friska syror kan skära sig mot det mogna vinet i glaset.