Dryck till medelhavsmat
Från pastasallad, soltorkade tomater och oliver till parmaskinka, marinerade grönsaker och mozzarella: i medelhavsmaten är olivoljan med till många rätter, och de allra flesta är väldigt vinvänliga.
Både det italienska och spanska köket serverar typisk medelhavsmat: rätter med kyckling och tonfisk, sparris med tillbehör, grillad fisk, sallad med fetaost och helstekt fläskfilé med timjan och citron är några exempel.
Vin till medelhavsmat – alla färger matchar fint
Ett rosévin med låg sötma av smaktypen Friskt & Bärigt funkar bra till medelhavsmaten tack vare sin höga syra och friska stil.
Föredrar du rött vin? Välj då ett mjukare alternativ från smaktyperna Mjukt & Bärigt eller Kryddigt & Mustigt. Viner på druvan Pinot noir har både tillräckligt hög fruktsyra och aromer som går bra ihop med flera av rätterna, särskilt om det är kött och kyckling som serveras.
Vita viner ur smaktypen Fylligt & Smakrikt och med lite smak av fat passar också bra – de är tillräckligt kraftfulla för grillade skaldjur, olika grönsaker och kött- och kycklingrätter. Om du söker med hjälp av Systembolagets smakklocka, se till att klockan för fruktsyra är minst 9 för att vinet inte ska upplevas för tungt.
Äter du naturella skaldjur behövs ett mousserande vin eller vitt ur smaktypen Friskt & Fruktigt, till exempel chablis, som inte dominerar de eleganta smakerna.
Öl till medelhavsmat
Ljusare öl med låg till medelbeska passar bättre till medelhavsmat än en besk ale – den riskerar att ta över i smak. Använder du Systembolagets smakklockor när du söker? Välj ett öl med beskaklocka 2 till 6.
Veteöl, ale i belgisk stil eller syrlig öl passar också till många av rätterna genom att de är friska, syrliga och har låg beska.
Alkoholfri öl matchar maten
En öl med måttlig beska passar bra som törstsläckare till de flesta medelhavsrätterna.