Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatVärldens mat

Dryck till medelhavsmat

Dryck till medelhavsmat

Kunskap & Inspiration

Dryck till medelhavsmat

Från pastasallad, soltorkade tomater och oliver till parmaskinka, marinerade grönsaker och mozzarella: i medelhavsmaten är olivoljan med till många rätter, och de allra flesta är väldigt vinvänliga.

Både det italienska  och spanska köket serverar typisk medelhavsmat: rätter med kyckling och tonfisk, sparris med tillbehör, grillad fisk, sallad med fetaost och helstekt fläskfilé med timjan och citron är några exempel.

Vin till medelhavsmat – alla färger matchar fint

Ett rosévin med låg sötma av smaktypen Friskt & Bärigt funkar bra till medelhavsmaten tack vare sin höga syra och friska stil.

Rosévin till medelhavsmat

Föredrar du rött vin? Välj då ett mjukare alternativ från smaktyperna Mjukt & Bärigt eller Kryddigt & Mustigt. Viner på druvan Pinot noir har både tillräckligt hög fruktsyra och aromer som går bra ihop med flera av rätterna, särskilt om det är kött och kyckling som serveras.

Rött vin till medelhavsmat

Vita viner ur smaktypen Fylligt & Smakrikt och med lite smak av fat passar också bra – de är tillräckligt kraftfulla för grillade skaldjur, olika grönsaker och kött- och kycklingrätter. Om du söker med hjälp av Systembolagets smakklocka, se till att klockan för fruktsyra är minst 9 för att vinet inte ska upplevas för tungt.

Vitt vin till medelhavsmat

Äter du naturella skaldjur behövs ett mousserande vin eller vitt ur smaktypen Friskt & Fruktigt, till exempel chablis, som inte dominerar de eleganta smakerna.

Öl till medelhavsmat

Ljusare öl med låg till medelbeska passar bättre till medelhavsmat än en besk ale – den riskerar att ta över i smak. Använder du Systembolagets smakklockor när du söker? Välj ett öl med beskaklocka 2 till 6.

Veteöl, ale i belgisk stil eller syrlig öl passar också till många av rätterna genom att de är friska, syrliga och har låg beska.

Öl till medelhavsmat

Alkoholfri öl matchar maten

En öl med måttlig beska passar bra som törstsläckare till de flesta medelhavsrätterna. 

Alkoholfri öl till medelhavsmat