Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Dryck & Mat
Kombinera dryck och mat
Dryck till skaldjur

Kunskap & Inspiration

  • Världens mat
  • Kombinera dryck och mat
  • Smakskolan
  • Dryckesprovningar
  • Systembolaget Instagram live
    • Dryck i mat
    • Tilltugg och dryck
    • Vad passar till?
      • Dryckesplaneraren
        • Min smakprofil

          Dryck till skaldjur

          Vitt vin, mousserande och ljusare öl går oftast bra till skaldjur. Gärna med aningen sötma då det tar hand om umamismaken. Rött vin blir lätt surt och strävt i kombination med skaldjur.

          Ostron, blåmusslor och pilgrimsmusslor räknas egentligen inte till skaldjur, utan är mollusker. Men eftersom smaken påminner om skaldjur samsas de med räkor, hummer, krabba och kräftor.

          Vitt vin till skaldjur

          Här kan du tryggt välja ett vitt vin från smaktypen Friskt & Fruktigt eller Druvigt & Blommigt utan att köra i diket. Med eller utan sötma är en smaksak. Till halstrade eller gratinerade skaldjur fungerar även ett vitt vin med lite fatkaraktär. Välj då ur smaktypen Fylligt & Smakrikt.

          Rosévin till skaldjur

          Friskt & Bärigt rosévin passar bra till lätta räkor och havskräftor. Serveras de dessutom med aioli lättar vinets fruktsyra upp det feta. 

          Mousserande vin till skaldjur

          Ett torrt till halvtorrt mousserande vin går också bra till räkor och andra skaldjur. Återigen är det fruktsyran som gör kombinationen med sältan lyckad – och bubblorna fräschar upp munkänskan.

          Vitt vin till färska skaldjur
          Rosévin till färska skaldjur
          Mousserande vin till färska skaldjur

          Vin till gratinerande eller halstrade skaldjur

          Genom tillagningen får rätten mer smak och då passar ett vitt fatlagrat vin bra till, som matchar aromerna från tillagningen.

          Öl till skaldjur

          En ljus lager, till exempel dortmunder/helles, veteöl (hefeweizen), eller syrlig gueuze passar till skaldjuren, som är milda i smaken. Halstrade eller gratinerade skaldjur går även att kombinera med en ale med måttlig beska.

          Öl till färska skaldjur
          Öl till gratinerade skaldjur

          Öl till musslor

          Att koka musslor i öl är ett gott alternativ till vin. I Belgien är gueuze en klassisk kombination. Veteöl eller ljust lageröl med låg beska är också bra val.

          Öl till musslor

          Cider till skaldjur och musslor

          Musslor kokta i torr cider är en klassiker, där äpplena bidrar med sina aromer, sin fräschör och syra. Ha gärna samma sorts cider i glaset som i maten.

          Cider som passar till skaldjur

          Alkoholfritt öl och vin till skaldjur

          En mild veteöl eller en ljus lager går alltid bra till eleganta skaldjur. Även alkoholfria vita viner, liksom mousserande, passar till de flesta rätter. 

          Alkoholfri lager till skaldjur
          Alkoholfri veteöl till skaldjur
          Alkoholfritt vitt till skaldjur

          Vitt vin till ostron 

          Med sin tydliga ton av hav och sälta passar ett ofatat Friskt & Fruktigt vitt vin med hög fruktsyra bäst till ostron. Arommässigt brukar en liten mineralitet i vinet tillföra en extra dimension i kombinationen, något som kan hittas i vin från till exempel Chablis, Sancerre och Pouilly-Fumé. 

          Ett torrt och friskt mousserande vin som champagne eller cava är ett annat tryggt val. 

          Vitt vin till ostron
          Torrt mousserande vin till ostron

          Öl till ostron

          Ostron är salta och har mycket av grundsmaken umami. Det gör att en mindre besk öl som hefewiezen eller lager i modern- pilsner eller internationell stil passar bra. Ett annat spår är geueze eller annan syrlig öl som möter ostronens friska smak och eventuell vinäger och citron. Stout kan också vara ett alternativ där den rostade smaken matchar ostronets salta karaktär.

          Öl till ostron

          Vin till kräftor

          Sälta och syrlighet i kräftorna tillsammans med umami gör att ett friskt vin med sötma men utan fatkaraktär funkar bäst. Välj gärna från smaktypen Friskt & Fruktigt eller Druvigt & Blommigt och leta efter en sötmaklocka med värde två.

          Vitt vin till kräftor i sortimenet
          Mousserande vin till kräftor

          Öl till kräftor

          En ljus lager, till exempel pilsner i tysk eller tjeckisk stil, eller mellanmörk lager passar bra till de salta kräftorna i sitt sötsyrliga spad. Ölets beska kommer att minska i kombination med sältan, så sikta gärna på klockvärde fem till åtta.

          Ljust lageröl till kräftor
          Mellanmörk lager till kräftor
          Veteöl till kräftor

          Alkoholfritt till skaldjur: Ett öppnat nät med blåmusslor.

          Kräftor, hummer, räkor, ostron...

          Alkoholfritt till skaldjur

          Grundsmak No. 5

          Vad är umami?

          Våra grundsmaker