Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatKombinera dryck och mat

Dryck till vegetarisk mat

Dryck till vegetarisk mat

Kunskap & Inspiration

Dryck till vegetarisk mat

När du väljer dryck till mat är ett bra tips att utgå från vad man dricker till rätten där den kommer ifrån. Här guidar vi dig från Asiens hetta till Normandies galetter. 

Öl till vegetariskt

Till heta asiatiska vegetariska rätter passar ljust lageröl med låg beska bra. Även fruktig IPA med en aning sötma funkar bra till indiska rätter. Veteöl är inte så besk och har en frisk, lite kryddig smak som går bra med många vegetariska rätter. Är ölen för besk förstärker det hettan i maten ännu mer.

Öl till vegetariskt

Vin till vegetariskt

Kring medelhavet är många maträtter helt vegetariska och baserade på ris eller pasta. Till dem passar vin för det mesta bra. Vitt vin och rosévin är att föredra före rött, som ofta kan bli för kraftigt eller strävt till.

Vill du ändå servera rött vin? Se till att vara generös med så kallade smakbryggor i maten: nötter, smör, olivolja, ost och grädde kan hjälpa till att balansera mötet med vinet.

Vitt vin till vegetariskt
Rosévin till vegetariskt

Cider och must till vegetariskt

Bretagne och Normandie i norra Frankrike är områden kända för sina matiga, fyllda crêpes och galetter. Fyllningarna är ofta vegetariska och kan variera från skaldjur till svamp.

Cider till dessa varianter på pannkakor är ett bra val: kolsyran balanserar fetman från smeten och äppelaromerna matchar den stekta svampen.

Även matigare svamp- eller grönsakspajer funkar fint tillsammans med äppelaromerna i cider och must.

Cider till vegetariskt
Alkoholfri must till vegetariskt