Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatVärldens mat

Dryck till grekisk mat

Dryck till grekisk mat

Kunskap & Inspiration

Dryck till grekisk mat

Grönsaker, örter, fårost, fisk och kött i olika varianter: klassisk grekisk mat är lätt att tycka om och hitta passande dryck till.

Soldränkta Greklands matbord bjuder på smakrika grönsaksrätter med aubergine och zucchini tillsammans med syrliga mejeriprodukter som fetaost och yoghurt. På menyn står ofta också kötträtter med lamm eller fläsk.

Vin och öl till moussaka

Klassikern moussaka är en populär grekisk gratäng: här möts lager av lammfärs, skivade auberginer och tomater – allt toppat med sås eller äggstanning med ost och sedan gräddad i ugn.

Till gratängen passar röda viner från smaktyperna Kryddigt & Mustigt i lättare stil till exempel av druvan pinot noir eller Fruktigt & Smakrikt. Även vita viner från typen Fylligt & Smakrikt funkar bra.

Rött vin till moussaka
Vitt vin till moussaka
Öl till moussaka

Vad dricker man till en grekisk sallad?

Grekisk sallad är en lätt rätt med både sälta och syra från fetaost och tomater. Till detta passar vitt vin i stilen Friskt & Fruktigt, rosévin eller ljust lageröl i pilsnerstil. En mildare öl som lager i internationell stil eller veteöl, hefeweizen, matchar också fint.

Vitt vin till grekisk sallad
Rosévin till grekisk sallad
Ljus lager till grekisk sallad

Vilken dryck passar till souvlaki?

Grillspettet souvlaki av fläsk eller kyckling kanske du har stött på under en grekisk semesterresa? Ofta serveras det med en syrlig tzatziki med mycket smak av vitlök. Ett friskt vitt vin i fylligare stil, fruktig rosé eller ett lättare rödvin går bra till. En ljus lager i stilen dortmunder eller en pale ale passar bra som alternativ.

Vitt vin till souvlaki
Rosévin till souvlaki
Rött vin till souvlaki
Öl till souvlaki

Alkoholfritt till grekisk sallad

Bra alkoholfria alternativ till en grekisk sallad är vita alkoholfria viner eller rosé. Prova gärna mousserande rosé, friskt och bryter mot fetaosten. Ljus öl är annat ett säkert kort.

Till våra alkoholfria drycker