Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatVärldens mat

Dryck till libanesisk mat

Dryck till libanesisk mat

Kunskap & Inspiration

Dryck till libanesisk mat

Maten från Libanon är rik på kryddor och färska örter och många av rätterna är vinvänliga – men inte alla. Det gäller att ha koll på matens smaksättning och hetta för att välja rätt.

Rätt vin till libanesisk rätt?

Den libanesiska maten domineras av kryddor. En blandning av svartpeppar, kryddpeppar, kanel, muskotnöt, ingefära, kardemumma och kryddnejlika sätter prägeln tillsammans med färska örtkryddor, persilja och mynta.

Krämiga röror som baba ganousch och hummus är mycket vinvänliga, medan de hetare rörorna av paprika och valnötter passar bättre ihop med öl.

Köket bjuder ofta på en rad smakrika smårätter, meze. Till det kan ett rosévin ur kategorin Fruktigt & Smakrikt passa bra eller ett fylligt smakrikt vitt vin.

Serveras örtkryddiga rätter med persilja och koriander kan ett aromatiskt vitt vin av druvan gewürztraminer också matcha. Är maten het kan det behövas lite sötma i vinet.

Vill du prova ett mousserande vin till måltiden? Välj ett som är torrt och friskt om maten är kryddig och ett med viss sötma om den är het.

Rosévin till libanesisk mat
Vitt vin till libanesisk mat
Rött vin till libanesisk mat
Mousserande vin till libanesisk mat

Öl till libanesisk mat – lager med låg beska

Ju hetare maten är kryddad, desto tydligare blir det att öl med låg beska passar bättre än vin. Dels har öl inte så mycket alkohol som förstärker hettan, dels innehåller den kolsyra som dämpar det kryddstarka. Skulle du däremot välja en öl med hög beska upplevs maten som starkare.

Öl till libanesisk mat

Arak till mat – en nationell klassiker

I Libanon dricker man också nationaldrycken arak till maten, en anissprit som blandas ut med vatten. Den serveras ofta till smörgåsbordet meze, de många smårätter som inleder måltiden.  

Raki och anissprit till libanesisk mat

Öl som alkoholfritt alternativ 

Föredrar du alkoholfri öl passar en ljus med måttlig beska bra till många av maträtterna. För hög beska kan göra att kryddstarka rätter upplevs som ännu starkare.

Alkoholfri öl till libanesisk mat