Bästa dessertvinet
En bra grundregel när du väljer dryck till dessert är att den alltid ska vara sötare än desserten. Annars kan det du har i glaset upplevas som syrligt och bittert.
Vin till söta bär och jordgubbar
Vita, söta viner passar ofta bra till söta fruktpajer. Serverar du glass till pajen kan ett sött vitt med kolsyra passa: bubblorna matchar det kalla bra genom att de släpper fram och sprider fler aromer.
En annat bra val är att matcha efterrätten med en blanddryck som har matchande aromer.
Sött vitt vin till bärdesserter
Blanddryck till bärdesserter
Vin till mörk choklad
Efterrätter med mörk och bitter choklad matchas med söta starkviner som har knäckiga aromer eller söta röda viner. Ju ljusare choklad som serveras, desto ljusare och lättare vin passar till.
Söta starkviner till efterrätter med choklad
Öl till choklad – prova porter
En klassisk men också utmanande kombination värd att prova är att servera chokladtårta tillsammans med en riktigt mörk öl av portertyp med sötma: det blir en fin arommatchning med de rostade tonerna av kaffe och choklad.
Öl till chokladtårta och kladdkaka
Vin till nötpajer – knäck nöten
Nötdesserter passar bra ihop med knäckiga starkviner som madeira eller moscatel de setúbal. Ett vitt, sött vin från till exempel Sauternes eller tokaij matchar också fint, särskilt om desserten innehåller mandel.
Bakade efterrätter som pajer och kakor brukar också gå bra ihop med vitt sött vin eller söta starkviner utan alltför brända toner.
Äppelcider till äppelpaj
Söt cider funkar lika bra att dricka till en fruktig dessert som att hälla en skvätt i en fruktsallad. Eller varför inte till en äppelpaj med vaniljsås?
Alkoholfritt till dessert
Självklart kan du precis lika gärna välja en alkoholfri cider med fina frukttoner eller en äppelmust. Många av dem har en nivå på sötman som möter söta desserter bra – till exempel olika pajer med vaniljsås.
Alkoholfri cider till dessert
Alkoholfri must till fruktdesserter
Kaffe brukar smaka gott tillsammans med choklad eftersom det går att hitta samma aromer i drycken som i chokladen.