Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatVärldens mat

Dryck till karibisk mat

Dryck till karibisk mat

Kunskap & Inspiration

Dryck till karibisk mat

Europeiska, orientaliska, afrikanska och sydamerikanska inslag. Chili, kokos, koriander och ingefära: Karibisk kokkonst är smakrik och har influerats av många olika kulturer. Ljus lager eller druvigt och blommigt vitt vin kan möta alla intryck.

Öl till karibisk mat

Alla de söta och heta smakerna matchas överlag bäst av en ljus lageröl med låg beska eftersom den minskar upplevelsen av hetta. En öl med för hög beska kan göra att maten uppfattas som ännu starkare.

Öl till karibisk mat

Vin till karibisk mat

De som hellre dricker vin kan välja ett vitt med viss sötma från smaktypen Druvigt & Blommigt eller Friskt & Fruktigt. Torra vita viner och röda viner är inte att rekommendera – de kommer att upplevas som kärva och sura mot den söta och heta maten.

Vitt vin till karibisk mat

Ginger beer – både med och utan alkohol

En klassiker till karibisk mat är ginger beer, en kolsyrad söt dryck med tydlig smak av ingefära. Den finns både med och utan alkohol. Drycken matchar maten bra genom smakspegling: ingefäran och sötman möter matens kryddor och sötma. 

Ginger beer med alkohol
Alkoholfri ginger beer

Kolhydrater dämpar hetta

Många av Karibiens traditionella rätter innehåller mycket stärkelse: en bit kött kan serveras tillsammans med både ris, svarta bönor, matbanan och potatis. Alla de kolhydratrika, milda tillbehören dämpar upplevelsen av hetta i maten.

På Kuba används ofta sofrito som bas i allt ifrån grytor till bönblandningar: en mix av lök, paprika, vitlök, oregano och svartpeppar.

På Jamaica präglas köket till stor del av kryddstarka fruktiga såser: kokosnötter, scotch bonnet pepper, chili och tropiska frukter ger rätterna smak.

Färsk frukt är ett annat viktigt inslag i många karibiska rätter, även till kött.