Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatKombinera dryck och mat

Dryck till gåsamiddagen

Dryck till gåsamiddagen

Kunskap & Inspiration

Dryck till gåsamiddagen

Vilket vin passar bäst till gåsamiddagen? Här får du tips på vilken typ av vin som passar bäst, men även öl, torr äppelcider och must passar till.

Vad ingår i en gåsamiddag?

Mårten gås är i dag en sydsvensk tradition som firas den 10 november. Men själva menyn kom till i mitten av 1850-talet i Stockholm. Då skapade en krögare på restaurang Piperska Muren den numera klassiska gåsamiddagen med svartsoppa som förrätt, helstekt gås och skånsk äppelkaka som efterrätt. Kombinationen blev populär och andra restauranger var inte sena med att ta efter.

Hel svartsoppa.jpg

Vin till svartsoppa

Matcha tryggt: Torr madeira
Matcha oväntat: Röd vermouth
Alkoholfritt: Glögg

Därför passar det:

Svartsoppan är fyllig och smakrik gjord på gåsens blod, krås och smaksätts med kryddor, starkvin, cognac och vanligt vin. Smakrikedomen gör att drycken behöver ta för sig. Madeira är ett klassiskt val. Röd vermouth har kryddiga aromer och en sötma som passar till soppans alla smaker. På samma sätt är röd, alkoholfri glögg ett spännande dryckesval till svartsoppan.

Hel gås.jpg

Vin till gås

Matcha tryggt: Rött vin
Matcha oväntat: Flamländsk rödöl
Alkoholfritt: Äppelmust

Därför passar det:

Den tama, uppfödda varianten av gås har ljust och mer fettspäckat kött med mjuk och mild smak. Vildgåsen ger ett magert, mörkt och mer smakrikt kött. Röda viner från smaktypen Kryddigt & Mustigt passar bra smakmässigt och fruktsyran matchar det fetspäckade köttet. Rödölets syrliga smak arbetar på samma sätt och serveras sur- eller rödkål till så har kolsyran en fördel mot ett rött vin. Alkoholfri äppelcider och äppelmust är alkoholfria alternativ. Söt äppelmust är dessutom ett perfekt val till äppelkakan efteråt!

Dryck till skånsk äppelkaka

Matcha tryggt: Rött portvin eller madeira
Matcha oväntat:
Sött eller halvtorrt mousserande vin
Alkoholfritt:
 Äppelmust

Därför passar det:

Skånsk äppelkaka har mycket smak på grund av att kavring ingår som ingrediens. Smakrikare drycker som rött portvin, madeira eller sötare starkvin går hand i hand med kakan. Alkoholfri äppelmust eller äppelcider är passande alternativ till äppelsmaken. 

Dela via