Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Dryck & Mat
Smakskolan

Kunskap & Inspiration

  • Världens mat
  • Kombinera dryck och mat
  • Smakskolan
  • Dryckesprovningar
  • Systembolaget Instagram live
  • Dryck i mat
  • Tilltugg och dryck
  • Vad passar till?
  • Dryckesplaneraren
  • Min smakprofil

Aromer

Aromer är viktiga att tänka på när man kombinerar mat och dryck, samtidigt är de väldigt personliga. Här finns egentligen inget rätt eller fel men vissa kombinationer och kontraster tilltalar de flesta.

De flesta aromer finns naturligt i mat och drycker, andra uppkommer vid tillagningen. När dryck ska kombineras med till exempel lax är det därför viktigt att veta om den är rökt, stekt eller koleldsgrillad.

Aromer känns i näsan

Aromer upplevs med luktsinnet men till vardags använder vi begreppet ”smak” även för aromer. När man exempelvis säger att sherry har en "nötig smak", är det egentligen aromer som retronasalt når luktorganet från munhålan.

Din egen smak avgör

Till skillnad från hur grundsmaker påverkar varandra är kombinationen av aromer inte någon exakt vetenskap. Hur aromerna samspelar och upplevs är subjektivt och har att göra med våra egna preferenser.

Lär dig mer om grundsmaker

Aromer som liknar varandra passar ihop

Ofta brukar dofter och aromer som liknar varandra gå hand i hand:

  • Friskt, vitt vin med mineraltoner till färska skaldjur och ostron.
  • Fatlagrat vitt eller rött vin till grillat kött.
  • Rött vin med mognadstoner av höstlöv och skog till svamprätter.
  • Kryddiga röda viner, exempelvis pinot noir, grenache, syrah, sangiovese, till örtkryddade kötträtter.
  • Dessertviner med "bränd", nötig smak, som madeira, setúbal eller rivesaltes, går bra med nötdesserter eller nötkaka.
  • Fläderdoftande söta muscatviner till desserter på jordgubbar, hallon och blåbär.
  • Mörkt öl går med sin rostade smak bra till grillat kött.
  • Cider och must går av naturliga skäl bra ihop med rätter som domineras av äpple.

Ibland funkar kontraster

Ibland kan aromer som går stick i stäv, så kallade kontraster, vara en väg att gå för att få till en spännande kombination. Ett plus ett kan nämligen bli tre! Några exempel:

  • Körsbärsvin till mörk choklad
  • Apelsinsmakande blanddryck till mjölkchoklad
  • Fatlagrat vitt vin till  mat med saffranskryddning
  • Sauvignon blanc till lakrits eller getost
  • Torr porter eller geuze till ostron

Var nyfiken men bestäm själv

Med lite träning kan man föreställa sig vilka aromer som kommer att fungera ihop och vilka som inte kommer att göra det. Men glöm inte att vara öppen och nyfiken på udda kombinationer – det kan smaka underbart ihop! Det är som sagt din egen smak som avgör.

Grundsmaker symboliserade av salt pancetta, salami och lufttorkad skinka på stenhäll.

Smakskolan

Grundsmaker