Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatKombinera dryck och mat

Dryck till sushi

Dryck till sushi

Kunskap & Inspiration

Dryck till sushi

Sushi är elegant mat med många grundsmaker att ta hänsyn till: umami, salt, sött och syra. Ett ljust öl eller ett vitt vin med sötma matchar bra till.

När du väljer dryck till sushi behöver du bland annat ta hänsyn till den höga halten umami, sälta och risets sötma. Andra smaksättare att ta med i beräkningen är tillbehör som wasabi, soja och ingefära. Även hetta från chili kan finnas med.

Mer om grundsmaker och umami

Vin till sushi – sök sötma

Alla smakerna tillsammans gör att ett rött vin till sushi upplevs som strävt. Även den eldiga känslan från alkohol kan bli mer tydlig.

Om du vill dricka vin till maten, välj ett vitt med viss sötma ur smaktyperna Friskt & Fruktigt eller Druvigt & Blommigt för att matcha: sötman möter matens sälta och tar hand om umami, kryddstark wasabi och ingefära.

Vitt vin till sushi

Öl till sushi – lätt & ljust

Eftersom den eleganta sushin har mycket umami i sig matchar ett lätt, ljust öl bra: hefeweizen, ljus lager i internationell stil eller witbier är några exempel.

Ett beskt och mörkt öl riskerar att ta över i smak och kan förstärka hettan i maten.

Veteöl till sushi

Ljus lager till sushi

Bubblor bra till sushi

Champagne eller annat mousserande vin passar också bra till sushi. Här kan du gärna välja ett vin med viss sötma för att matcha umamin, sältan och de söta inslagen.

Mousserande vin till sushi

Sake + sushi = sant

En klassisk kombination är ju såklart sake, som japanerna själva dricker till. Här finns många varianter att välja mellan, men undvik att servera saken varm – den ska helst vara kyld.

Sake till sushi
Mer om sake

Alkoholfritt till sushi

Vill du välja bort alkoholen? Gör som sushibarer jorden runt - servera grönt te. Utöver det finns många alkoholfria alternativ som passar bra till sushin – från öl i olika varianter till vitt vin och mousserande. Upptäck efter egen smak!

Alkoholfritt vitt vin till sushi
Alkoholfri öl till sushi

Ett annat passande alternativ utan alkohol är ginger beer, till exempel Fentimans. Eftersom ingefära finns med både som tydlig karaktär i drycken och som tillbehör till maten bildas en fin smakbrygga i mötet.

Sherry till sushi? Sherry till sushi!

Till sushi kan en torr sherry av typen fino eller manzanilla vara ett bra val. Sherryn har vissa aromatiska likheter med sake och manzanilla kan ha en viss sälta i sig som matchar maten.

Sherry till sushi