Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatKombinera dryck och mat

Vin till grillat

Vin till grillat

Kunskap & Inspiration

Vin till grillat

Grillad mat har mycket smak och får mer eller mindre bränd ton från tillagningen. Viner får gärna vara fruktiga för att matcha grillsmaken och eventuell het och söt grillsås.

Gemensamt för grillad mat är att det kommer fram beska i den yta som bildas. Denna bitterhet spelar in då man sätter dryck till då den förstärks av strävhet i rött vin

Rött vin till grillad fläskfilé och fläskkarré


Grillsmaken och konsistensen gör att ett medelfylligt Fruktigt & Smakrikt eller Kryddigt & Mustigt rött vin med balanserad strävhet passar bra till.

Rött vin som passar till grillad fläskfilé 

Rött vin till grillad entrecote och annat nötkött


Fruktigt & Smakrikt rött vin passar i regel mycket bra till grillat nötkött. Tänk på att vinet bör vara fylligare än det är strävt. En viss restsötma i vinet är inget att vara rädd för – det balanserar hettan i marinader och söta såser och tillbehör med rökiga aromer. 

Rött vin som passar till grillad entrecote

Rött vin till grillad kyckling


Till grillad kyckling passar ett lite lättare vin ur smaktyperna Fruktigt & Smakrikt eller Kryddigt & Mustigt bra.

Rött vin som passar till grillad kyckling 

Vitt vin till grillad och halstrad fisk 


Vin från smaktypen Fylligt & Smakrikt är att rekommendera då vinerna ofta är fatlagrade och fataromerna möter grillsmaken. 

Vitt vin som passar till grillad lax, abborre och tonfisk 

Vitt vin till grillad kyckling


Fylligt & Smakrikt vitt vin är ett säkert kort till grillad kyckling, alternativt ett Druvigt & Blommigt av det fylligare slaget. 

Vitt vin som passar till grillad kyckling 

Vitt vin till grillat nötkött

Ligger kraftigt nötkött som entrecote, ryggbiff, oxfilé eller flankstek på gallret, och vitt önskas i glaset, är det Fylligt & Smakrikt som gäller. Fylligt vin till fyllig mat samspelar och fataromer matchar den rostade ton som framkommer i grillad mat.

Vitt vin som passar till grillat kött

Rosévin till grillad kyckling 

Till grillad kyckling har Fruktigt & Smakrikt rosévin flera fördelar. Dels har de en fyllighet, dels ibland en viss sötma som kan möta såväl rökaromen och kryddigheten från marinader. Samtidigt har de liksom vita viner en uppfriskande syra.

Rosévin till grillad kyckling 

Rosévin till grillat kött

Fruktigt & Smakrikt rosévin är relativt fylligt och har ibland en viss sötma som möter rökaromen från grillen som kryddigheten från många marinader.

Rosévin som passar till grillad fläskfilé

Rosévin till grillad fisk

När det gäller rosévin till grillad fisk som lax och tonfisk är det åter igen Fruktigt & Smakrikt som gäller.

Rosévin till grillad lax och andra feta fiskar

Rosévin till halstrade skaldjur

Räkor, havskräftor och hummer som grillas är i regel lätta i konsistensen. Detta, kombinerat med feta såser och den umamiton som finns i skaldjur, gör att ett lätt, friskt rosévin ur kategorin Friskt & Bärigt brukar passa bäst.

Rosévin som passar till grillade skaldjur 

Vin till grillade grönsaker 

Tillagade grönsaker är mer vinvänliga än råa, och grillade grönsaker smaksatta med olivolja, salt och peppar går utmärkt att kombinera med både vitt och rött vin. Grillade grönsaker får alltid en viss sötma och det gör att vinet bör helst ha en viss sötma.

Rött vin till grillade grönsaker och vegetariskt
Vitt vin till grillade grönsaker
Rosévin till grillade grönsaker

Alkoholfritt till grillat

Alkoholfria drycker, öl, must eller vin, till grillad mat har den fördelen att vi inte behöver ta hänsyn till alkoholhalten. Det gör att det är lättare att kombinera alkoholfritt med heta rätter, eller rätter med markerad grillyta som ger beska.

Läs mer om alkoholfritt till grillad mat.

Visste du att…

  • När kött upphettas till hög värme reagerar aminosyror och socker med varandra. Denna så kallade maillardreaktion ger doft och smak och ger köttet en brun yta. Samma typ av reaktion äger rum då bröd eller kaffe rostas. 
  • Maillardreaktionen ger råvaran textur och smak som i sin tur kräver fylligare viner med högre strävhet, i synnerhet när det gäller rött kött. De brända och rostade aromerna möts och balanseras av ett vin med fataromer.
  • Maillardreaktion förekommer även i flasklagrad champagne, i nötiga starkviner som sherry och i viner gjorda på torkade druvor, som amarone.
Dela via