Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatTilltugg och dryck

Snacks och bubblor gillar varandra

Snacks och bubblor gillar varandra

Kunskap & Inspiration

Snacks och bubblor gillar varandra

Vilken dryck passar bäst till ditt favoritsnacks? Här försöker vi reda ut de bästa kombinationerna med smakvetenskapens hjälp.

Smak och preferenser är personliga och det går egentligen inte att säga vilka kombinationer som är rätt eller fel.

Men när man pratar mat och dryck finns också smakmässiga samspel som de flesta brukar vara överens om. Till exempel smakar en dryck sötare om du först haft något surt i munnen: testa genom att ta en klunk äppeljuice, bita i en citronskiva och smaka på juicen igen.

Så, hur är det med snacks och matchande dryck – kan smakvetenskapen guida oss till ultimata kombinationer? Finns något att dricka som borde funka extra bra till chips, nötter eller grönsaker med dipp?

Snabbguiden: 6 vanliga snacks med rekommendationer

Här kan du fördjupa dig i varför ett snacks och en dryck passar ihop. Längre ned finns kommentarer till varje rekommendation, ett snacks i taget.

  Cider och blanddryck Öl Mousserande vin
Ostbågar Ginger beer, päroncider Ljus lager Torr cava
Chips, jordnötter Fransk äppelcider   IPA
(amerikansk stil)
Champagne
Chips med dipp Citrussmak Syrlig öl (suröl) Crémant
Grönsaker med dipp Smak: Äpple, päron, citrus, tropisk frukt Berliner weisse
(syrlig öl)
Prosecco
Chilinötter Smak: Mango, annan tropisk frukt Blonde i belgisk stil Prosecco
Naturgodis Smak: Jordgubbe, skogsbär Körsbärsöl, NEIPA, Session IPA Moscato d’Asti

Vad gör att en dryck passar till snacks?

Det finns några generella ledtrådar:

  • Chips, ostbågar, nötter och andra vanliga tilltugg domineras av fett och det kan lätt bli lite klibbigt i munnen. Ett knep är att lätta upp med bubblor som piggar upp i munnen och ger en fräschare känsla. Även syrliga eller beska drycker gör samma jobb.
  • Snacks är ofta rejält salta. Sött balanserar salt – så en mer eller mindre söt dryck kan passa.
  • Salt dämpar beskt och syrligt. Besk öl blir mindre besk, medan andra smaker kommer fram mer. Och tycker du att en dryck smakar för surt kan den ändå funka till salta tilltugg.
  • Dipp är syrlig och passar därför bra ihop med en frisk, syrlig dryck.
  • Ibland går det att hitta samma smaker i dryck och mat, något vi kallar för arommatchning. Till exempel: En yoghurtdragerad jordgubbe i naturgodispåsen passar med en jordgubbscider.
  • Snacks är ibland förrätten till hämtmaten eller hemmakockandet. Lätta drycker funkar bra för att vi inte ska dricka oss mätta.
  • Tilltugg är enkla saker och vi riskerar sällan en frontalkrock mot drycken. Det gör receptet gott+gott=jättegott fullt gångbart.

Smakvetenskaplig slutsats

Leta dryck med bubblor och viss sötma. Cider, blanddrycker, mousserande vin och öl är alla gångbara alternativ, med eller utan alkohol. Och många drycker kommer att fungera utmärkt – bara du själv tycker om dem.

6 snacks – 18 rekommendationer

Här har vi listat några vanliga snacks och ger rekommendationer utifrån passande typer av dryck: cider, blanddryck, öl eller mousserande vin.

Ibland har vi tagit ut svängarna för den som vill utforska smakvärlden. Dina egna favoriter lär funka bra i de allra flesta fall.

Ostbågar

Tre träskålar med snacks: chips, ostbågar och torrostade jordnötter.

Cider och blanddryck:
Ginger beer
Päroncider
Ginger beer har lite sting från ingefära som ger en spännande kombination till osten. Päron är ett klassiskt osttillbehör så en päroncider matchar också. Båda dryckerna är söta och har bubblor som möter ostbågarnas feta, salta karaktär.
Öl: Ljus lager Bubblorna lättar upp. Ölets brödiga smak går ihop med osten.
Mousserande: Torr cava Frisk dryck vars pigga syra balanserar sältan och äppelaromerna i cavan lyfts fram.

Chips och jordnötter

Cider och blanddryck:
Torr fransk äppelcider
Aromerna av mogna äpplen i cidern kommer att lyftas av tilltuggen. Dessutom är potatis och nötter i samma smakvärld som äpplen. Söt cider och blanddryck funkar också, men är det lika spännande?
Öl: IPA (modern, amerikansk stil) Det salta i snacksen dämpar IPA:ns beska, samtidigt som dryckens fruktighet lockas fram. Bubblorna sågar igenom det flottiga.
Mousserande: Champagne Brödigheten i champagne påminner om nötter och passar det friterade i chipsen. Är det tryffel- eller parmesanchips kan kombinationen lyfta till oanade höjder tack vare aromernas samspel.

Chips med dipp

Bubblor och snacks: Skål med dipp bredvid rustika chips på tidningspapper.

Cider och blanddryck: Citrussmak Att syrligt ska möta syrligt är en gammal regel. Samtidigt möts grundsmakerna sött och salt, något som egentligen borde krocka. Men precis som hallon-lakritsgodis så funkar det.
Öl: Syrlig öl (suröl) Dipp görs på gräddfil som innehåller mjölksyrebakterier. Mjölksyrebakterier finns även i syrlig öl så här blir det en viss arommatchning. Dessutom möts ölets syra av syran i dippen. 
Mousserande: Crémant Frisk dryck med bubblor är helt rätt för att möta salt och fett i chips med dipp. Drycken lättar upp och ger plats för dryckens aromer – gula eller gröna äpplen, kex, grapefrukt eller annan citrus är vanliga smaktoner.

Grönsaker med dipp

Bubblor och snacks. Sju metallskålar fyllda med dipp, gurka och morötter skurna i stavar.

Cider eller blanddryck:
Smak av äpple, päron, citrus eller tropisk frukt
Råa grönsaker är lite bittra och innehåller mer eller mindre av grundsmaken umami. Sött är bra till det. Dipp är lite fett, och bubblor klarar det. Alla söta cider och blanddrycker passar, även om bäriga aromer matchar kanske inte grönsakerna lika bra som andra smaker.
Öl: Berliner weisse (syrlig öl) En lätt, syrlig öl full av bubblor och citrus, men ingen beska. En lätt dryck går fint med fräscha grönsaker. Det syrliga lättar upp dippen. Mjölksyrebakterierna i öl och dipp matchar.
Mousserande: Prosecco Prosecco är ett mycket fruktigt  mousserande vin som passar bra med grönsaker.

Chilinötter och heta chips

Cider eller blanddryck:
Smak av mango eller andra tropiska frukter
Mango och chili är för många en favoritsalsa – hett möter sött. En söt dryck med smak av tropisk frukt passar mycket bra till hettan i snacksen och salsans aromer.
Öl: Blonde i belgisk stil (ljus ale) Riktigt låg beska i ölet är en nyckel – heta snacks förstärker nämligen beskan. En blonde har både sötma och fruktighet, vilket svalkar munnen från hettan. Bubblorna tar hand om det torra och feta i nötterna.
Mousserande: Prosecco Prosecco har ofta lite sötma. Det hjälper till att dämpa chilihettan en grad extra.

Naturgodis

Cider eller blanddryck:
Smak av jordgubbe eller skogsbär
Vi tar fasta på de fruktiga och mjölkiga inslagen i naturgodis, som jordgubbar i yogurt. Det matchar med bärsmaken i drycken. Söt dryck funkar bra med både de söta och salta inslagen i naturgodis.
Öl:
Söt körsbärsöl
Hazy/NEIPA (New England IPA)
Session IPA (alkoholsvagare IPA)
Syra, sötma och körsbärssmak passar till mixen av smaker i naturgodis. Även en grumlig NEIPA eller en session IPA kan vara ett spännande val, så länge fruktigheten är hög och beskan låg.
Mousserande:
Välkyld Moscato d’Asti
(Sött, pärlande vitt vin från Italien)
Minst lika sött i glaset som på tallriken är en gammal regel, och i naturgodis finns mycket sötma – torkade bananer och jordgubbar i yogurt är två exempel. Så länge moscaton är kall kommer bubblorna lätta upp i munnen.

Slutsats: Lätt att hitta snacksdryck

Din personliga favorit kommer med största sannolikhet att passa. Samtidigt går det att fördjupa sig i smakvetenskap och kanske hitta nya kombinationer som faller en i smaken.
Tycker du smakmatchning är roligt? Det finns en hel mat- och dryckesvärld som väntar på att bli upptäckt.