Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatDryck i matVin i mat

Rött vin i mat

Rött vin i mat

Kunskap & Inspiration

Rött vin i mat

Rött vin i såser och grytor sätter smak på maten, även om det mesta av alkoholen förångas i kokningen. Ganska fylliga viner med lagom fatkaraktär från smaktyperna Kryddigt & Mustigt och Fruktigt & Smakrikt är bästa valet i de flesta fall.

Rött vin i köttgryta

I mustiga grytor som coq au vin och boeuf bourguignon passar kryddiga och mustiga eller fruktiga och smakrika röda viner i fyllig stil. Testa dem även i köttfärssåsen.

I Bourgogne används lokala viner till boeuf bourguignon. Vill du använda ett bourgognevin i grytan, välj gärna ett lite fylligare.

Här är några tips på röda viner inom smaktyperna Kryddigt & Mustigt och Fruktigt & Smakrikt utan fat som passar i köttgryta.

Rött vin i marinad

En marinad ska innehålla något syrligt, exempelvis vin, för att göra köttet riktigt mört. Välj alltså ett friskt vin utan för mycket strävhet och fatkaraktär.

Välj något av våra förslag på röda viner inom smaktyperna Mjukt & Bärigt, Kryddigt & Mustigt eller Fruktigt & Smakrikt utan fat.

Rött vin i såser

I rödvinssås och rödvinssky passar röda viner inom Kryddigt & Mustigt och Fruktigt & Smakrikt bäst. Vin med för mycket smak av fatlagringen kan ge en bitter bismak.

Här hittar du allt om de bästa vinerna till sås

Rött vin i desserter

I desserter som vinkokta päron och rödvinsmarinerade jordgubbar passar det bra med mjuka eller fruktiga viner. Strävheten ska inte vara för hög, utan desserterna blir bäst om den är ganska låg.

Här är några tips på röda viner inom smaktyperna Mjukt & Bärigt och Fruktigt & Smakrikt utan fat som passar i desserter.

Rött vin i matlagning – några tips!

  • Använd inte ungdomliga viner i maten om du tänkt servera ett moget vin till. De friska syrorna som ett ungt vin bidrar med till maten har ofta svårt att samsas med ett moget vin. Välj då hellre starkvin som madeira eller portvin i maten.
  • Rött vin kan få en lite trist grålila färg om det kokas länge. Låt några rödbetsskivor koka med i grytan eller såsen, så bibehålls den röda färgen.
  • Det är inte nödvändigt att använda samma vin i maten som till. Men för aromernas skull är det bäst att hålla sig till samma smaktyp.