Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatKombinera dryck och mat

Matcha drycken till höstens fåglar

Matcha drycken till höstens fåglar

Kunskap & Inspiration

Matcha drycken till höstens fåglar

Vilka drycker passar till gåsamiddagen och till den fyllda kalkonen? Här får du tips på klassiska, men även överraskande kombinationer.

Gåsamiddagen

”Mårten Gås” är en sydsvensk tradition som firas den 10 november. I mitten av 1850-talet skapade en krögare på restaurang Piperska Muren i Stockholm den numera klassiska gåsamiddagen med svartsoppa som förrätt, helstekt gås och skånsk äppelkaka som efterrätt. Kombinationen blev populär och andra restauranger var inte sena med att ta efter.

Hel svartsoppa.jpg

Svartsoppa baseras på gåsblod och starkvin.

Vin till svartsoppa

Matcha tryggt: Torr madeira
Matcha oväntat: Röd vermouth
Alkoholfritt: Glögg

Därför passar det:

Svartsoppa är en fyllig och kryddig soppa baserad på gåsens blod och krås. Den innehåller även starkvin, cognac och vanligt vin. Med så många ingredienser krävs kraft och motstånd i drycken. Röd vermouth har kryddiga aromer och en sötma som passar till soppans alla smaker. På samma sätt är röd, alkoholfri glögg ett spännande dryckesval till svartsoppan.

Hel gås.jpg

Gås har fet konsistens och drycken bör ha hög fruktsyra.

Dryck till gås

Matcha tryggt: Rött vin
Matcha oväntat: Flamländsk rödöl
Alkoholfritt: Äppelmust

Därför passar det:

Den tama, uppfödda varianten av gås har ljust och mer fettspäckat kött med mjuk och mild smak.

Vildgåsen ger ett magert, mörkt och mer smakrikt kött. Ibland finns surkål med som ingrediens i recepten, vilket gör det ännu vinvänligare. Fruktiga och smakrika röda viner fungerar också mycket bra. Den flamländska rödölens syra skär igenom det feta köttet som en trancheringskniv. Serveras gåsen med surkål kommer dryckens syra ännu mer till sin rätt. Alkoholfri äppelcider och äppelmust har också en friskhet som passar det feta köttet och äppelaromer är alltid ett säkert val till fågel. Söt äppelmust är dessutom ett perfekt val till äppelkakan efteråt!

Dryck till skånsk äppelkaka

Matcha tryggt: Rött portvin eller madeira
Matcha oväntat:
Sött eller halvtorrt mousserande vin
Alkoholfritt:
 Äppelmust

Därför passar det:

Den skånska äppelkakan har en matigare karaktär där smaken till stor del präglas av kavringen. Kavringen bidrar till att den skånska äppelkakan blir mer smakrik än andra äppeldesserter och passar därför bra tillsammans med smakrikare drycker såsom rött portvin, madeira eller sötare starkvin. Dessa drycker möter kakans brödiga toner men även dess sötma. Alkoholfri äppelmust eller äppelcider är också ett passande alternativ då dessa drycker har en friskhet som passar bra ihop med kakans äpplen. 

Kalkonmiddagen

Kalkons popularitet har ökat i Sverige och serveras på såväl Thanksgiving som på julbordet. Hel och fylld kalkon serveras ofta med fyllning och tillbehören drar gärna åt det söta hållet.

Hel kalkon.jpg

Helstekt kalkon serveras ofta med sötpotatis, stuffing och tranbärssylt.

Vin till fylld kalkon

Matcha tryggt:
Rött vin
Vitt vin

Matcha oväntat:
Mousserande rosévin

Alkoholfritt:
Öl, vitt vin, rött vin, äppelmust, mousserande vin

Därför passar det:

Rött vin funkar perfekt, för kalkonen är mör och väl inbäddad i fett. Vill du så går det även att kombinera med fylliga och smakrika chardonnayviner, gärna med fatkaraktär. Ett mousserande rosévin plockar upp tonerna av röda bär i tranbären  som ofta serveras till och bubblorna hjälper till att fräscha upp denna kraftiga fågelrätt.