Matcha drycken till höstens fåglar
Vilka drycker passar till gåsamiddagen och till den fyllda kalkonen? Här får du tips på klassiska, men även överraskande kombinationer.
Gåsamiddagen
”Mårten Gås” är en sydsvensk tradition som firas den 10 november. I mitten av 1850-talet skapade en krögare på restaurang Piperska Muren i Stockholm den numera klassiska gåsamiddagen med svartsoppa som förrätt, helstekt gås och skånsk äppelkaka som efterrätt. Kombinationen blev populär och andra restauranger var inte sena med att ta efter.
Svartsoppa baseras på gåsblod och starkvin.
Vin till svartsoppa
Matcha tryggt: Torr madeira
Matcha oväntat: Röd vermouth
Alkoholfritt: Glögg
Därför passar det:
Svartsoppa är en fyllig och kryddig soppa baserad på gåsens blod och krås. Den innehåller även starkvin, cognac och vanligt vin. Med så många ingredienser krävs kraft och motstånd i drycken. Röd vermouth har kryddiga aromer och en sötma som passar till soppans alla smaker. På samma sätt är röd, alkoholfri glögg ett spännande dryckesval till svartsoppan.
Gås har fet konsistens och drycken bör ha hög fruktsyra.
Dryck till gås
Matcha tryggt: Rött vin
Matcha oväntat: Flamländsk rödöl
Alkoholfritt: Äppelmust
Därför passar det:
Den tama, uppfödda varianten av gås har ljust och mer fettspäckat kött med mjuk och mild smak. Vildgåsen ger ett magert, mörkt och mer smakrikt kött. Röda viner från smaktypen Kryddigt & Mustigt passar bra smakmässigt och fruktsyran matchar det fetspäckade köttet. Rödölets syrliga smak arbetar på samma sätt och serveras sur- eller rödkål till så har kolsyran en fördel mot ett rött vin. Alkoholfri äppelcider och äppelmust är alkoholfria alternativ. Söt äppelmust är dessutom ett perfekt val till äppelkakan efteråt!
Dryck till skånsk äppelkaka
Matcha tryggt: Sött starkvin
Matcha oväntat: Sött mousserande vin
Alkoholfritt: Äppelmust
Därför passar det:
Den skånska äppelkakan har en matigare karaktär där smaken till stor del präglas av kavringen. Kavringen bidrar till att den skånska äppelkakan blir mer smakrik än andra äppeldesserter och passar därför bra tillsammans med smakrikare drycker såsom rött portvin, madeira eller sötare starkvin. Dessa drycker möter kakans brödiga toner men även dess sötma. Alkoholfri äppelmust eller äppelcider är också ett passande alternativ då dessa drycker har en friskhet som passar bra ihop med kakans äpplen.
Kalkonmiddagen
Kalkons popularitet har ökat i Sverige och serveras på såväl Thanksgiving som på julbordet. Hel och fylld kalkon serveras ofta med fyllning och tillbehören drar gärna åt det söta hållet.
Helstekt kalkon serveras ofta med sötpotatis, stuffing och tranbärssylt.
Vin till fylld kalkon
Matcha tryggt:
Rött vin Kryddigt & Mustigt
Vitt vin Fylligt & Smakrikt
Matcha oväntat:
Mousserande rosévin
Alkoholfritt:
Ljus lager passar bra till kalkon, även ett alkoholfritt rött eller must gör ingen besviken.
Därför passar det:
Rött vin funkar perfekt, för kalkonen är mör och väl inbäddad i fett. Vill du så går det även att kombinera med fylliga och smakrika chardonnayviner, gärna med fatkaraktär. Ett mousserande rosévin plockar upp tonerna av röda bär i tranbären som ofta serveras till och bubblorna hjälper till att fräscha upp denna kraftiga fågelrätt.