Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Dryck & Mat
Dryck i mat
Öl i grytor och annan mat

Kunskap & Inspiration

  • Världens mat
  • Kombinera dryck och mat
  • Smakskolan
  • Dryckesprovningar
  • Systembolaget Instagram live
    • Dryck i mat
    • Tilltugg och dryck
    • Vad passar till?
      • Dryckesplaneraren
        • Min smakprofil

          Öl i grytor och annan mat

          Mustiga grytor, musslor kokta i öl, sjömansbiff, porterstek och beer can chicken. Här får du tips på matlagningsöl. Klicka på länkarna för att komma till ölen i sortimentet.

          Öl i grytor

          Öl i köttgrytan sätter smak på maten och du kan gärna servera samma öl i glaset. En halvmörk till mörk lageröl är bra till, men även torr porter gå bra samt ale i belgisk stil. Undvik allt för beskt öl då maten blir bitter.

          Öl till sjömansbiff?

          Ett ljust lageröl med liten till medelstor beska bidrar med maltiga aromer och viss behaglig bitterhet till sjömansbiffen. Det går även bra att använda torr porter, mörk lager eller att blanda olika öltyper. 

          Ljus lager till sjömansbiff
          Mörk lager till sjömansbiff
          Torr porter till sjömansbiff

          Porter till porterstek

          Välj en porter i klassisk brittisk stil som inte har allt för mycket beska. Undvik allt för alkoholstarka och fylliga öl som imperial porter, eller söt porter.

          Kan jag ersätta porter i recept?

          Istället för porter i mat går det bra att använda torr stout eller mörkt lageröl som schwarzbier eller eller dunkel. Alkoholfri öl fungerar dessutom lika bra. 

          Öl som passar för porterstek

          Ersätta öl i matlagningen

          Äppelcider och äppelmust kan till viss del ersätta öl i matlagningen. Det blir inte samma smaker, men drycken sätter ändå karaktär på maten du lagar.

          Köttgryta med mörk ale

          Öl i köttgryta – då passar det bäst med en fyllig, smakrik och mörk ale med relativt låg beska. Belgisk ale och vissa brittiska alestilar lämpar sig generellt bäst.

          Öl i köttgryta

          Musslor kokta i öl – veteöl eller syrligt

          Det finns flera olika varianter av denna rätt. Antingen väljer du ett friskt veteöl eller en syrlig gueuze. "Wit och brett", med andra ord.

          Veteöl för musslor i öl
          Gueuze för musslor i öl

          Ju beskare öl du väljer, desto försiktigare bör du vara med koktiden.

          Vilken öl till kräftkok?

          I kräftspadet passar ett ljust, mellanmörkt eller mörkt lageröl med relativt liten beska och gärna med lite sötma.

          Ljus lager till kräftkoket

          Beer can chicken – välj ljus lageröl

          I beer can chicken används ölet för att göra köttet saftigt snarare än för att ge smak. En neutral ljus lager passar bra.

          Öl till beer can chicken

          Vilken öl ska du välja?

          Välj helst samma sorts öl i glaset som du har i maten. Då får du en garanterad smakharmoni, ölet i glaset möter liknande smak i maten du just har lagat.

          Koka inte ölen för länge

          Olika ölstilar passar till att laga olika mat med. En viktig faktor när du väljer vad du ska stoppa i grytorna är ölets beska. Beskan förstärks ju längre ölet får koka. Ju beskare öl du väljer, desto försiktigare bör du vara med koktiden.

          Vill du lära dig mer om öl och beska?

          Vad tycker du om beska i öl? Här kan du lära dig mer om våra beskanivåer. Vi använder en smakklocka för att visa om en öl har låg eller hög beska.

          Kolla vad nivåerna för beska i öl betyder för dig

           

          Indisk gryta med naanbröd och ris.

          Smakskolan

          Kombinera öl med mat

          Rykande färsk boeuf bourguignon.

          Matlagning och vin

          Vilket rödvin i maten?