Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatDryck i mat

Öl i grytor och annan mat

Öl i grytor och annan mat

Kunskap & Inspiration

Öl i grytor och annan mat

Mustiga grytor som coq à la bière. Musslor kokta i veteöl eller syrlig öl. Sjömansbiff, porterstek och beer can chicken. Se där, några exempel på maträtter där öl har fått en huvudroll.

Koka inte ölen för länge

Olika ölstilar passar till att laga olika mat med. En viktig faktor när du väljer vad du ska stoppa i grytorna är ölets beska. Beskan förstärks ju längre ölet får koka.

Det ger en enkel minnesregel: Ju beskare öl du väljer, desto försiktigare bör du vara med koktiden.

Öl till porterstek

Välj en porter i klassisk brittisk stil som inte har allt för mycket beska. Undvik allt för alkoholstarka och fylliga öl som imperial porter.

Kan jag ersätta porter i recept?

Istället för porter i mat går det bra att använda torr stout eller mörkt lageröl som schwarzbier eller eller dunkel. Alkoholfri öl fungerar dessutom lika bra. 

Öl som passar för porterstek

Köttgryta med mörk ale

Öl i köttgryta – då passar det bäst med en fyllig, smakrik och mörk ale med relativt låg beska. Belgisk ale och vissa brittiska alestilar lämpar sig generellt bäst.

Öl för köttgryta med ale

Musslor kokta i öl – veteöl eller syrligt

Det finns flera olika varianter av denna rätt. Antingen väljer du ett friskt veteöl eller en syrlig gueuze. "Wit och brett", med andra ord.

Veteöl för musslor i öl
Gueuze för musslor i öl

Ju beskare öl du väljer, desto försiktigare bör du vara med koktiden.

Vilken öl till kräftkok?

I kräftspadet passar ett ljust, mellanmörkt eller mörkt lageröl med relativt liten beska och gärna med lite sötma.

Öl som passar till kräftkoket

Beer can chicken – välj ljus lageröl

I beer can chicken används ölet för att göra köttet saftigt snarare än för att ge smak. En neutral ljus lager passar bra.

Öl till beer can chicken

Lageröl eller porter i sjömansbiff

Ett ljust lageröl med liten till medelstor beska bidrar med maltiga aromer och lite distinkt beska till sjömansbiffen. Det går även bra att använda torr porter, mörk lager eller att blanda olika öltyper. 

Ljus lager till sjömansbiff
Mörk lager till sjömansbiff
Torr porter till sjömansbiff

Vad dricker du till maten?

Välj helst samma sorts öl i glaset som du har i maten. Då får du en garanterad smakharmoni. Men tillbehör och andra smaker på tallriken spelar också in vid valet av dryck.

Vill du lära dig mer om öl och beska?

Vad tycker du om beska i öl? Här kan du lära dig mer om våra beskanivåer. Vi använder en smakklocka för att visa om en öl har låg eller hög beska.

Kolla vad nivåerna för beska i öl betyder för dig