Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatSmakskolan

Mousserande vin till mat

Mousserande vin till mat

Kunskap & Inspiration

Mousserande vin till mat

Mousserande vin är så mycket mer än bara sällskapsdryck att skåla i. En unik egenskap gör att det passar mycket bra att kombinera med mat: bubblorna! Lär dig mer om mötet här.

Bubblor fräschar upp och lyfter aromer

Bubblor uppfattas som en munkänsla – en konsistens. De gör att upplevelsen av de flesta grundsmaker och konsistenser minskar, samtidigt som matens aromer lyfts fram. Dessutom hjälper kolsyran till att skära igenom fet, tung mat och gör att det "vattnas i munnen". 

Tillsammans med bubblorna gör hög fruktsyra och sötma att mousserande vin är mycket användbart och spännande att matcha med mat.

Så görs mousserande vin

Sötma möter sötma

Även i riktigt torra mousserande viner finns ofta en viss mängd socker som inte känns förrän vinet kombineras med mat. Den här lilla sötman i bakgrunden bidrar till att mousserande viner passar bra ihop med mat som har salta eller söta inslag.

Använder du våra smakklockor? Sötman för riktigt torrt mousserande vitt vin ligger på klockan 1.

Sötma i mousserande vin
Våra smakklockor för vitt vin
Våra smakklockor för rosévin

Dämpa syra med andra grundsmaker 

De flesta mousserande viner har hög syra som retar aptiten och får det att vattnas i munnen – en av orsakerna till att de passar så bra som aperitif.

Vinets syra förstärks om maten är söt, men dämpas av de andra grundsmakerna. Ett knep för att balansera syran är därför att minska de söta inslagen i maten och istället möta upp med feta tillbehör, frisk citron eller salt.

Torrt mousserande vin till syrlig mat

Torrt mousserande vin passar utmärkt till skaldjur, fiskrätter, småplock och andra rätter som domineras av sälta och friskhet.

Om det torra vinet har en aning sötma funkar det ofta bra till mat med viss sötma och hetta. I den kategorin hittar du många asiatiska rätter och lite hetare skaldjursrätter. Använder du våra smakklockor? Ställ in sötman på 3–4 för att få till en bra matchning.

Torrt mousserande vin i sortimentet

Halvtorrt bubbel till rökt och gravat

Halvtorra mousserande viner serveras ofta som sällskapsdryck i ensamt majestät.

Vill du prova att servera vinet till mat passar det bra tillsammans med salta, söta och heta rätter. Sältan i till exempel gravad och rökt mat gör att du inte upplever vinet lika sött som när du dricker det utan någonting till.

Om maten däremot är väldigt frisk, syrlig eller besk finns en risk att du upplever vinet som för sött.

Halvtorrt mousserande vin i sortimentet

Sött mousserande vin passar till sött och svalt

Vad passar till sött bubbel? Söta, mousserande viner är ofta lätta och aromatiska i stilen. Det gör dem idealiska till lätta, fluffiga och friska desserter med hallon och jordgubbar. De funkar också bra till syrliga tropiska frukter som passionsfrukt och lime.

Väldigt kall mat som glass och sorbet dämpar smaklökarnas förmåga att känna aromer, vilket gör att mycket av smakupplevelsen försvinner. Bubblorna i mousserande vin hjälper till att lyfta fram aromerna igen och passar därför väldigt bra till de kalla desserterna.

Sött mousserande vin i sortimentet

Fylligt mousserande vin till smakrik mat

Mousserande viner har för det mesta lätt munkänsla, men mogna champagner kan faktiskt vara minst lika fylliga som de kraftigaste stilla vinerna. De har också komplexa, mogna aromer av nougat, kryddor och bröd.

Med en fyllighetsklocka på 7–8 kan de mogna champagnerna därför passa bra till smakrika och eleganta maträtter som sjötunga Walewska eller gratinerad hummer.

Fylligt mousserande i sortimentet

Mousserande rosévin till kraftigare mat

Mousserande rosévin växer som smaktyp och variationen i karaktär är stor: alltifrån lätta och unga – med eller utan tydlig sötma – till mogna och kraftfulla viner. Dessutom har de lite andra aromer än vitt mousserande och drar mer åt röda bär.

De kan också vara något fylligare och passar därför ofta till lite kraftigare, smakrikare rätter.

Mousserande rosévin i sortimentet

Rött mousserande vin till mat?

Röda mousserande viner har ofta dominerande aromer av röda eller mörka bär och tydlig sötma. De tillhör en mycket liten kategori inom mousserande vin och är inte helt lätta att kombinera med mat. Istället passar de bättre som aperitif.

Rött mousserande i sortimentet

Övrigt sött mousserande vin till dessert

Det finns också mousserande vin som smaksatts med frukt och bär eller som tillverkats på andra råvaror än vindruvor. Den här typen skiljer sig ganska mycket åt från andra stilar och passar oftast bäst som sällskapsdryck.

Söta viner inom den här kategorin går däremot bra att kombinera med glass och andra desserter med liknande aromer – smakerna speglar varandra. 

Smaksatt mousserande i sortimentet